Om de agent op straat vitale informatie te verschaffen heeft het politiecorps Haaglanden een draadloos data-communicatiehulpmiddel laten ontwikkelen. Hiermee kan zij bijvoorbeeld informatie opvragen over de houder van een kenteken of de administratieve afhandeling van een inbraak ter plekke afhandelen.
Stel dat een agent het kenteken van een auto wil natrekken en vervolgens informatie wil opvragen over de houder van dat kenteken. Op conventionele wijze wordt dan een vraag gesteld aan de meldkamer. Daar zit iemand achter een terminal die toegang heeft tot de database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer in Veendam met gegevens over de verzekering, APK, of de auto op gas rijdt, etcetera. Die informatie wordt dan weer via de mobilofoon doorgegeven. Het hele proces duurt twee minuten. Dat heeft nadelen. Ten eerste duurt het te lang. Bovendien is spraak via een mobilofoon af te luisteren. Voor de politie op straat zou het een stuk eenvoudiger zijn om direct toegang tot die database te hebben. Dat is nu mogelijk met behulp van een draagbare computer en draadloze datacommunicatie. Software-huis Multihouse uit Gouda ontwikkelde voor het politiecorps Haaglanden een systeem dat binnen vijf à zeven seconden de gevraagde gegevens beschikbaar stelt. Het project werd in november 1994 gestart; in september 1995 was het communicatie-systeem operationeel. Een budget van 22.000 gulden werd besteed aan de aanschaf van twee handheld computers voor de politie Zoetermeer. Voor een draagbare terminal viel de keus op een Psion handheld met ingebouwd radio-modem. Hiermee kan via het ‘Ram Mobile Data-netwerk’ contact worden gezocht met een centraal computersysteem.
Behalve uit ‘Veendam’ kunnen er ook gegevens opgevraagd worden uit het ‘primaire processensysteem’, het administratieve systeem waarin alle handelingen van de politie worden vastgelegd. Nadat een kenteken is opgevraagd, kun je vervolgens met het andere systeem kijken of er iets met de desbetreffende persoon loos is. Zo is bijvoorbeeld te zien of hij vuurwapen-gevaarlijk is, of dat hij ooit bij een ongeval betrokken is geweest.
De politie gebruikt het systeem dagelijks. "Het is het data-pistool van de agent", zegt Frank van Bakkum van Multihouse, het software-huis dat bij dit project betrokken is. Het is altijd standby zodat er onmiddellijk mee ‘geschoten’ kan worden. De communicatiekosten liggen lager dan op het eerste gezicht lijkt. Bij het ‘Ram Mobile Data-netwerk’ wordt afgerekend naar het aantal bytes dat over het netwerk is verstuurd.
Twee delen
Het aardige van het systeem is dat het in twee delen gesplitst is. Enerzijds is er een toepassing waarmee regionale databases zijn te raadplegen. Aan de andere kant heeft Multihouse een gateway ontwikkeld voor transparante communicatie door de ether via TCP/IP. Dit is een communicatieprotocol dat inmiddels door veel overheidsinstanties wordt gehanteerd. Zo zijn bestaande applicaties zonder aanpassing geschikt te maken voor mobiel gebruik. Daarmee verhuist data entry naar de werkplek: op straat. Bij een inbraak kan de administratieve afwikkeling ter plekke afgehandeld worden.
Over de besparingen die het systeem heeft opgeleverd valt weinig zinnigs te zeggen. Eén doelstelling is in ieder geval bereikt. De politie-agent op straat heeft door het systeem een duidelijk zichtbare rol gekregen. Als binnenkort ook de invoer van gegevens op straat kan plaatsvinden, worden de straten een stuk blauwer.