SEVILLA – Europay International heeft een chipkaart gelanceerd die ook geschikt is voor kleinere betalingen in het buitenland. Op dit kaartje kunnen toeristen en zakenreizigers via buitenlandse geldautomaten geld bijladen. Vervolgens kan dan in lokale munteenheden worden betaald.Dit kaartje, dat in principe kan worden gecombineerd met de chipknip, gaat de ‘Clip’ heten. De komende vijf jaar zullen 131 miljoen bankpasjes aan de internationale Clip-standaard worden aangepast. Deze operatie gaat meer dan 2 miljard gulden kosten.
Europay, waar een groot deel van het Europese bankwezen bij is aangesloten, presenteerde de ‘Clip’ tijdens haar jaarvergadering in het Spaanse Sevilla. Bij deze Europese chipknip is ook rekening gehouden met de Europese munt die straks onder de naam Euro gaat verschijnen.
Voorlopig zal de Nederlandse chipknip nog niet met deze extra functie worden uitgerust. De Nederlandse banken hebben het nog te druk met de invoering van dit betaalmiddel. Ze worstelen bovendien nog met het probleem dat PTT Telecom en Postbank een concurrerend kaartje onder de naam ‘Chipper’ willen uitbrengen. Tussen de laatstgenoemde combinatie en de rest van het bankwezen bestaat nog steeds geen overeenstemming over een gemeenschappelijke infrastructuur voor de verwerking van transacties. ABN Amro-bankier P. Ribourdouille deed tijdens de vergadering in Sevilla opnieuw een oproep tot samenwerking. Europay geeft ondermeer de Eurocard en Mastercard alsmede de Eurocheques uit. Concurrent Visa gaat volgend jaar de Nederlandse Visa-kaarten voorzien van de chipknip. Corr.
Sparen met de Chipper
C&A, Edah, Esso en Hema willen een spaarprogramma ontwikkelen rond de ‘Chipper’. In de komende herfst zal hiermee in Zwolle een proef worden gedaan onder 25.000 klanten van dit kwartet winkelketens. Als het experiment gunstig verloopt, zullen binnen een jaar ongeveer drie miljoen van deze klantenkaarten waarmee ook kan worden betaald, in omloop worden gebracht.
De proef betekent een steun in de rug voor PTT Telecom en Postbank, die met hun Chipper opboksen tegen de chipknip van de Nederlandse banken. De vier ‘grootwinkelbedrijven’ vinden de Chipper technisch beter.