"Bij de 2000-projecten zal het testen van software die is gewijzigd in verband met de problematiek van de eeuwwisseling de meeste inspanning en problemen met zich meebrengen", stelt Jan Erik van der Laan.
Het onderzoeken, wijzigen en (unit-)testen van de programmatuur door programmeurs zal uiteraard de nodige inspanning kosten. Unit-testen alleen is echter onvoldoende om de juiste werking van de software te waarborgen. Om te valideren dat de gewijzigde programmatuur nog steeds de juiste functionaliteit biedt, moet een volledige regressietest worden uitgevoerd. Bij een regressietest worden gewijzigde delen van de programmatuur getest in combinatie met ongewijzigde delen. De reden hiervoor is dat wijzigingen in het ene deel fouten kunnen veroorzaken in andere delen van de applicatie(s). De volledige applicatie moet dus worden getest na iedere wijziging, hoe klein ook.
Dit zal de nodige inspanning en tijd kosten. Een andere factor bij dit probleem betreft de hoeveelheid gewijzigde modules. In veel van de millenium-gevallen moet meer dan de helft van de programma-modules worden aangepast. Als men alle gewijzigde modules ineens integreert met de ongewijzigde en daarna de regressietest uitvoert, wordt het uiterst moeilijk om de oorsprong van eventuele fouten te traceren. De oplossing hiervoor is een gefaseerde integratie van gewijzigde modules. De inspanning die nodig is voor het regressietesten loopt hierdoor snel op, omdat de volledige test voor iedere geïntegreerde groep modules opnieuw moet worden uitgevoerd.
Een ander probleem bij het testen is de systeemdatum. Om de juiste werking van de programmatuur te testen is het nodig de test uit te voeren met een systeemdatum die na 1 januari 2000 ligt. Bij veel besturingssystemen wordt de systeemdatum op één plaats vastgelegd (bijvoorbeeld in mainframe-omgevingen) en is het niet mogelijk om deze voor slechts een deel van het systeem te wijzigen. Vanuit het perspectief van auditing, accountancy en software-kwaliteitsborging is dit een goede zaak. Voor de millenium-problematiek betekent het echter een groot probleem, omdat het niet mogelijk is de 2000-functionaliteit te testen.
Jan Erik van der Laan van QES, gespecialiseerd in software-kwaliteitsborging en testen, te Joure