"Zo krijgt Apple toch een steuntje in de rug voor zijn werk, met andere woorden, zijn visie op – noodzakelijke – ontwikkelingen in de informatietechnologie", schrijft Paul Reus. Hoeveel pakketten als MS-Office moeten er nog over de toonbank gaan voordat deze visie algemeen doorbreekt?
Volgens Computable heeft Apple een prijs gewonnen van Infoworld voor Opendoc (Prijs Infoworld naar Opendoc-groep, 19 april 1996). Computable heeft de afgelopen weken allerlei doom-berichten over Apple de wereld in gestuurd en ‘deskundigen’ geciteerd – volgens mij ongenuanceerd (zonder weerwoord van Apple bijvoorbeeld). Het leek me daarom raadzaam uit te zoeken wie nu werkelijk een prijs voor de Opendoc-technologie heeft gekregen.
Opendoc, u weet wel, de component-software-technologie: geen MS-Office pakketten meer van vele tientallen megabytes, maar kleine elegante tools, met de gewenste functionaliteit, die aan documenten werken volgens een open standaard (cross-platform). Denk bij de voordelen van kleine tools bijvoorbeeld aan de broodnodige kwaliteitscontrole van de programmatuur. Bij compacte software zal die controle (ondermeer het opsporen van bugs) veel eenvoudiger zijn. Een feit is dat Apple ooit de basis voor Opendoc heeft gelegd.
Niet Apple krijgt de prijs, maar Component Integration Labs, het samenwerkingsverband van Apple, IBM en Novell, zo valt te lezen op http://www.infoworld.com/archives/html/dt_IWE05-96_71.htm. Een niet mis te verstaan commentaar op de concurrerende technologie, OLE, is te vinden op http://www.cil.org/more.html.
Interessant, want hoe zit het met de strategie van Lotus (IBM) met betrekking tot het invoeren van Opendoc? Niet best volgens een Newsflash van Gartner Group, want Notes gaat zich op OLE richten (‘Lotus’ components strategy to hurt Opendoc, OS/2′, Gartner Group, 26 januari 1996). IBM (Lotus) blijft een onduidelijke club.
Via deze prijs voor, zo blijkt, CI-Lab, krijgt Apple toch een steuntje in de rug voor zijn werk – met andere woorden, voor zijn visie op – noodzakelijke – ontwikkelingen in de informatietechnologie. Hoeveel software-pakketten als MS-Office moeten er nog over de toonbank gaan voordat er besef doorbreekt bij IT-specialisten, software-ontwikkelaars, gebruikers, managers enzovoort?
Paul Reus, coördinator automatisering, sector ACL, Rivm (op persoonlijke titel geschreven)