Telefonie via de coax-kabel. In Zwolle krijgt PTT telecom voor het eerst echte concurrentie op de vaste infrastructuur. Kabelexploitanten onderzoeken de mogelijkheid om naast televisie en radio-signalen ook telefoongesprekken via hun kabels door te geven.Het is de vraag is of deze vorm van mededinging op de vaste infrastructuur werkelijk van de grond zal komen. Bij zijn afscheid als voorzitter van de vereniging van kabelexploitanten, Vecai uitte B. Eenhoorn zijn zorgen.
De PTT is niet betrokken bij de experimenten in het oosten van Nederland. In het westen liggen de kaarten anders. Met dochteronderneming Casema heeft KPN een dikke vinger in de pap als het gaat om kabelexploitatie. Ook Philips is met een groot belang in het Amsterdamse kabelnet A2000 een partij om rekening mee te houden. Philips, KNP en Nethold hebben het inmiddels op een akkoordje gegooid en gaan samenwerken op het gebied van abonnee-televisie. Eenhoorn is niet gerust als de KPN en Philips rond de tafel gaan zitten. In de Volkskrant zegt hij: "KPN en Philips kennen elkaar zo goed, daar moeten we in mijn ogen ontzettend voor uitkijken. Stiekeme prijsafspraken, het afschermen van delen van de markt; op al dat soort zaken zal het ministerie van Economische Zaken moeten gaan toezien." Eenhoorn acht het denkbaar dat KPN en Philips afspreken geen telefonie op het Amsterdamse kabelnet toe te laten. Echte concurrentie op de vaste infrastructuur zou daarmee een wassen neus zijn.
Het besluit van het kabinet om het toezicht op de Koninklijke PTT Nederland te verzelfstandigen komt precies op tijd. Dit bestuursorgaan wordt onder de vleugels van het ministerie van Verkeer en Waterstaat vandaan gehaald. Deze organisatie krijgt de nobele taak erop toe te zien dat er eerlijk geconcurreerd wordt. Het zal de komende twee jaar zijn handen vol hebben, gezien alle bewegingen in telecomland.