CAPRI – Aan TCP/IP, X/Windows en terminal-emulatie kan goed geld verdiend worden. Wanneer gevestigde computerbedrijven als HP, Dec en IBM steken laten vallen, springen kleine bedrijven als FTP, Netmanage, Novell, Wall Data, Attachmate en WRQ in het gat.
WRQ, de huidige nummer drie op de TCP/IP-markt, probeert met een nieuwe release van zijn Reflection-suite de hegemonie van marktleider FTP te breken. WRQ, de Amerikaanse leverancier van TCP/IP- en terminal-emulatie-software, komt met een nieuwe release 6.5 van de ‘Reflection Suite for the Enterprise’ voor Windows 95 en Windows NT. De belangrijkste verbeteringen zijn te vinden op het terrein van de connectivity met IBM SNA-systemen, beveiliging en beheer.
WRQ hoopt met de Reflection Suite over een universal client op basis van TCP/IP-protocollen te beschikken. Een PC uitgerust met Reflection heeft nu in principe toegang tot diverse host-systemen, zoals IBM mainframe, AS/400, Unix, HP en Digital, alsook tot Internet en Intranetten. De suite ondersteunt daartoe een reeks netwerkprotocollen, TCP/IP, SNA, LAT, IPX/SPX, NFS, FTP en is geschikt voor netwerkbeheer.
WRQ richt zich met de Reflection Suite vooral op grote bedrijven en instellingen die met centrale computersystemen werken en daarnaast een PC-netwerkinfrastructuur bezitten. Door PC’s en PC-netwerken met behulp van Reflection rechtstreeks te koppelen aan mainframes en mini-computers kan behoorlijk geld bespaard worden, vertelt P.J.A. Jonckheere van Origin (voorheen Philips Communications & Processing Services), de grootste Nederlandse klant van WRQ. "IBM 3270-terminals kun je immers niet rechtstreeks koppelen aan een mainframe", legt Jonckheere uit. "Daarvoor zijn clustercontrollers en front end-processoren nodig. "Dus", zo zegt Jonckheere, "als je twee verschillende centrale systemen vanaf één werkplek met een PC moet benaderen, wordt de Reflection-suite interessant." Naast Philips is de Reflection-suite in Nederland ondermeer in gebruik bij Interpay in Utrecht (financiële dienstverlening), Autolease Holland, Anwb, Ahold, DSM en de Gemeente Rotterdam.
Het uit de Amerikaanse Noordwestkust (Seattle, Washington) afkomstige Walker Richter & Quinn (WRQ) is in 1981 begonnen als een bescheiden consultancy-bureau. Eind jaren tachtig kwam de groei in het bedrijf toen het voor Hewlett-Packard terminal-emulatoren op de markt ging brengen. WRQ had ontdekt, dat de PC een goede vervanger bleek van de conventionele, weinig flexibele terminals voor de Hewlett-Packard HP3000 minicomputers. Nadat een felle concurrentiestrijd met een concurrerend terminal-emulatieprodukt van HP zelf gewonnen was, breidde het bedrijf uit met terminal-emulatoren voor DEC- en IBM-systemen. Vooral in de jaren negentig ging het WRQ voor de wind; ze boekten een jaarlijkse omzetgroei van 35 procent. In 1995 wist het niet-beursgenoteerde WRQ (550 werknemers) 111 miljoen dollar om te zetten.
WRQ heeft sinds 1989 een kantoor in Den Haag. Van daaruit bedienen vijfentwintig mensen de Europese markt. Sinds 1993 wint WRQ marktaandeel op zijn concurrenten. Stond het bedrijf in 1993 nog op een negende stek in de TCP/IP-markt, twee jaar later waren alleen marktleider FTP, Netmanage en Novell groter.
Hoewel IBM, DEC, HP en anderen deze groeimarkt aanvankelijk lieten liggen, is er de laatste tijd toenemende interesse. De aankoop door IBM van Tivoli, een bedrijf dat open netwerkbeheer-software levert, wijst in die richting. Ook DEC geeft aan met de adoptie van Windows NT en de komst van het Open VMS besturingssysteem dat het allang niet meer op de proprietary-toer is. Voor HP met zijn Unix-systemen geldt hetzelfde. Mogelijk beschouwden de grote hardware-leveranciers terminal-emulatie, TCP/IP en X/Windows tot voor kort als kruimels die van hun bord vielen. Die kruimels lijken inmiddels te belangrijk geworden om nog langer te negeren. AM