"Laten we ons weer gewoon bezighouden met het oplossen van problemen, waarbij we de mooie nieuwe technologieën in het laboratorium laten tot echt is vastgesteld dat ze voordelen bieden", stelt Peter van de Berg voor.
In de IT-industrie zijn afkortingen goed gebruik geworden. Daarom stel ik voor de afkorting TD voor Techno Dwang te introduceren. TD kenmerkt zich vooral door de klakkeloze aanname van IT-specialisten dat nieuwe informatietechnologieën aanzienlijke voordelen bieden ten opzichte van de bestaande, zonder dat dit uit feiten blijkt of door de specialist zelf onderzocht is. Degene die de hulp van zo’n specialist inroept onderwerpt zichzelf daarmee aan de dwang van de technologie en staat dus bloot aan Techno Dwang.
TD wordt tegenwoordig veel gebruikt om de langzaam dichtslibbende branche nieuw leven in te blazen. Eerder mochten we al van de experts vernemen dat we een ernstig probleem hadden met onze wijze van communiceren met computers. Daarom moesten we vooral veel snellere machines kopen, om steeds complexere en tragere besturingssystemen in werking te kunnen stellen, waarvan we de talloze extra opties middels allerlei beheerinstrumenten weer moeten afschermen voor de eindgebruiker. Nu blijken we een ernstig probleem te hebben met het beheren van onze computersystemen en moeten we dus zo snel mogelijk overgaan op onpraktische, puur theoretisch werkende technologieën als client/server en objecttechnologie.
Ik heb me uitstekend geamuseerd met de samenvatting van Edward Yourdons uitspraken in Computable. Hij weet te vertellen dat OO (object-oriëntatie) geen voordelen biedt en trager en moeilijker in gebruik is, en we het dus vooral moeten gaan gebruiken. Bloor weet ons in hetzelfde nummer te vertellen dat client/server geen voordelen biedt en trager en moeilijker in het gebruik is – en we het dus vooral moeten gebruiken. Mijn voorstel luidt: laten we ons weer gewoon gaan bezighouden met het oplossen van problemen, waarbij we de mooie nieuwe technologieën in het laboratorium laten tot echt is vastgesteld dat ze voordelen bieden. In de medische wereld zijn testtermijnen van tientallen jaren gebruikelijk. Aangezien de computer nu toch wel ons hele leven beheerst lijkt me dezelfde zorgvuldigheid een minimumvereiste.
Elegant en efficiënt
Laten we vooral een aantal zaken voor ogen houden. Er bestaat geen ideale oplossing. De beste oplossing voor het ene bedrijf kan de slechtste zijn voor een ander. De beste ontwikkelomgeving voor het ene probleem kan de slechtste zijn voor een ander. Sommige problemen zijn gewoon niet op te lossen. Machines zijn er voor mensen, als hulpmiddel bij het uitvoeren van taken, en niet als doel op zich.
Hiervan uitgaand maakt men een kosten/baten-analyse die geen rekening houdt met de wensen van TD, die van alles het modernste wil gebruiken, ongeacht de werkbaarheid. We krijgen een analyse die vooral uitgaat van het te bereiken doel: een probleem zo elegant en efficiënt mogelijk oplossen. Stel dat blijkt dat een groen scherm met invoerregels zonder cursorbesturing het probleem adequaat kan oplossen. Waarom zou je dan een Windows NT-server met Windows 95-werkstations volgeladen met object-georiënteerde client/server-technologie neerzetten, anders dan om emotionele redenen? Vooral nu we proefondervindelijk hebben kunnen vaststellen dat dit geen intrinsieke voordelen biedt.
Zijn we echt zulke makke schapen dat we alles voor zoete koek slikken? Of hebben we door het systeem van open opleidingen voor iedereen met een geheugen een generatie specialisten gekweekt die uitstekend kunnen leren maar het geleerde totaal niet in de praktijk kunnen brengen? Specialisten die zich vervolgens als een drenkeling vastklampen aan het geleerde (de technologie), om toch nog enigszins resultaat te kunnen boeken, en elk kundig persoon die wel originele gedachten heeft wordt zo snel mogelijk het zwijgen opgelegd om te voorkomen dat we ons realiseren dat de keizer echt geen kleren draagt?
Moeten we niet terug naar een systeem waarin alleen diegenen mogen doorleren van wie vastgesteld is dat ze over de intellectuele vaardigheden beschikken om het geleerde te begrijpen en in praktijk te brengen? Daarmee kunnen we ten minste voorkomen dat de zoveelste drs in de informatietechnologie een bedrijf opzadelt met een totaal overbemeten client/server-systeem, omdat hij dat nu eenmaal zo geleerd heeft.
Peter van de Berg, Boskoop