Met een miljoenencontract voor de Telecommunicatie Grootgebruikers – een BV van branche-organisatie BTG – gaf telecomleverancier Esprit zijn visitekaartje op de Nederlandse markt af.
Waarschijnlijk blijft het hier voorlopig bij want grote bedrijven kijken de kat uit de boom. Een rondvraag langs een tiental grote telecommunicatiegebruikers wijst uit dat het animo niet groot is om de PTT in te ruilen voor Esprit voor het leveren van internationaal spraakverkeer. De redenen die bedrijven opgeven variëren van angst voor een breuk met de zo machtige PTT Telecom tot de voorkeur voor pan-europese contracten in plaats van een nationale telefonie-inkoop.
Een ander flink nadeel voor Esprit vormen de vertakkingen van PTT in de Nederlandse economie, met name zijn inkoopkracht. Zo is PTT Telecom een belangrijke klant van tal van hardware-leveranciers. Océ verkoopt onder meer zijn kopieermachines aan PTT, en Hewlett-Packard (HP) is een grote leverancier van computers voor ondermeer netwerkmanagement en facturering.
Esprit kan wel gebruik maken van de gemiddeld 30 procent daling van tarieven van huurlijnen die minister Jorritsma heeft voorgeschreven. Ondanks heftige tegenstand van KPN-voorzitter Wim Dik heeft de minister met de nieuwe eenheid Toezicht netwerken en Diensten (TND) haar tanden laten zien, tot grote voldoening van de BTG. Lagere tarieven voor huurlijnen geeft ook concurrenten van PTT Telecom de kans goedkoper verkeer te routeren en dus voor telefonie met lagere tarieven te komen. De tarieven van Esprit liggen circa 20 procent lager dan die van PTT Telecom met de hoogste kortingsregeling.