DEN HAAG – De Koninklijke PTT Nederland (KPN) is woedend over de aanwijzing van minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) om de tarieven voor analoge huurlijnen met 20 procent en die voor digitale huurlijnen met 30 procent te verlagen. Laatstgenoemde lijnen worden veel door bedrijven en instellingen met intensief data-verkeer gebruikt.
De voormalige staatsonderneming wil de zaak via de rechter uitvechten. Gesprekken tussen KPN en de bewindsvrouw zijn op niets uitgelopen. De verhouding tussen minister Jorritsma en PTT Telecom-baas Ben Verwaaijen blijkt grondig te zijn verpest. Dat is opvallend want Verwaaijen werd destijds door Jorritsma’s partijgenoot Neelie Smit-Kroes in het zadel geholpen bij het inmiddels geprivatiseerde telecommunicatie- bedrijf.
Effectenmakelaar Barclays de Zoete Wedd Nederland vreest het ergste voor de komende tijd. De verslechtering van de relatie met de overheid waarmee KPN tot voor kort een vrij vriendelijke relatie onderhield, komt op een ongelegen moment. De volledige liberalisering van de telecom-markt staat voor de deur. Voor 1998 moet nog heel wat worden geregeld.
900 Miljoen
Hoewel KPN niet precies bekend maakt hoeveel aan de huurlijnen wordt verdiend, raamt Barclays de inkomsten op 900 miljoen gulden. KPN heeft in januari van dit jaar de tarieven nog eens met 10 tot 15 procent verlaagd, na in 1995 al een behoorlijke verlaging te hebben doorgevoerd. Het bedrijf was al van plan volgend jaar de tarieven wederom met meer dan 10 procent te verlagen. Het is dus niet zozeer de omvang van de verlagingen als wel het tempo waarmee dit moet gebeuren, dat de woede van KPN opwekt. Wanneer de kosten van huurlijnen onmiddellijk met 20 tot 30 procent omlaag gaan zoals Jorritsma wil, dan scheelt dat KPN 225 miljoen gulden in omzet en ongeveer 150 miljoen gulden in winst, aldus Barclays. KPN zegt buitengewoon teleurgesteld te zijn over de maatregel van de minister, omdat de tarieven al aanzienlijk zijn gedaald en nieuwe verlagingen in het vooruitzicht zijn gesteld. De tarieven voor de analoge huurlijnen zouden, met name op de korte afstanden, niet kosten-effectief zijn. Verder wijst KPN er op dat haar tarieven al tot de laagste in Europa behoren. Men beschouwt de maatregel als een onrechtvaardige interventie. Corr.