DEN HAAG – KPN voelt zich ten onrechte uitgesloten van het meedingen naar een vergunning voor het nieuwe mobiele telefoonnet DCS 1800. Deze onderneming mag van minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) niet meedoen aan een veiling waarbij het gebruiksrecht op frequenties voor DCS 1800 wordt toegewezen.
Vorige week donderdag ging de ministerraad akkoord met een voorstel om de golflengtes voor dit nieuwe net over ongeveer een jaar te veilen. Daarbij krijgt de minister de mogelijkheid de bestaande gsm-vergunninghouders KPN en Libertel van de vergunningverlening voor DCS 1800 uit te sluiten. De bewindsvrouw hoopt zo een sterke derde aanbieder van mobiele communicatie te krijgen.
PTT Telecom-topman Ben Verwaayen wil het daar echter niet bij laten zitten. Hij probeert de minister er van te overtuigen dat zijn onderneming een dergelijke vergunning hard nodig heeft. De vraag naar mobiele communicatie groeit zo snel dat het plafond over enkele jaren in zicht komt. De DCS 1800 techniek wordt gezien als een logische doorgroei van gsm, zodra de frequenties op zijn. Het maakt gebruik van hoge frequenties. Vergeleken met gsm is het bereik beperkt, maar naarmate meer basisstations worden gebouwd, zijn grotere afstanden te overbruggen. Tot de voornaamste gegadigden voor DCS 1800 behoort het consortium van NS en British Telecom.
PTT Telecom vreest in haar groei te worden belemmerd, als ze van een licentie wordt afgehouden. Niet alleen binnenlands, maar ook internationaal kan dat nadeel opleveren. Men zou in ieder geval met DCS 1800 willen experimenteren om daarmee ervaring op te doen, die vervolgens in het buitenland te gelde kan worden gemaakt. Als de minister bij haar standpunt blijft, dan zou PTT Telecom één of twee jaar later de kans moeten krijgen met DCS 1800 te beginnen. In landen als Indonesië bestaat grote belangstelling voor deze techniek. Als PTT Telecom niet in staat wordt gesteld ervaringen op te doen in eigen land, dan wordt de entree tot de buitenlandse markt bemoeilijkt. Corr.