‘What’s in a name?’ MS Net, de oorspronkelijke poging van IBM en Microsoft om een PC-netwerk te bouwen, was een mislukking omdat ze Dos als server gebruikten; hierdoor stond de deur wijd open voor Novell’s Netware.MS Net liet echter twee belangrijke protocollen achter: het SMB-protocol voor file- en print-servers en de Netbios API met zijn simpele Netbeui-protocol voor local area networks (lans).
Later verbeterde Microsoft het produkt en noemde het Lan Manager. IBM had al een Lan Manager, zodat het produkt noodgedwongen Lan Server gedoopt werd. Evenals IBM gebruikte Microsoft haar OS/2 versie 1 als server-besturingssysteem om te kunnen concurreren met Netware’s multi-tasking. Vervolgens zette het softwarebedrijf Lan Manager op het NT-platform; het gecombineerde NT/Lan Manager-produkt werd NT Server genoemd. Dit systeem vormt de basis van Microsoft Back Office; geen OS/2-versies meer.
IBM verving natuurlijk als een haas de 16-bit OS/2 versie 1 door de 32-bit versie, nu OS/2 Warp. Een nieuwe versie van Lan Server voor OS/2 is dus geen verrassing, evenmin als de nieuwe naam: OS/2 Warp Server, geheel volgens het pakketprincipe van NT Server. Gebundelde systemen worden warm onthaald door gebruikersorganisaties omdat ze eenvoudiger te installeren zijn dan afzonderlijke besturingssystemen met netwerk-extensies; Novell buit dit goed uit. Een netwerk-besturingssysteem (nos) is niets anders dan een geschikt besturingssysteem plus de file- en print-servers, de connectiviteit en de beheerstools. Alle huidige Unix-versies komen tegenwoordig standaard gebundeld met Sun ONC (NFS, TCP/IP en dergelijke) en zijn daarom automatisch netwerkbesturingssystemen. De huidige kandidaten voor een nos zijn dus: Unix, Netware, NT Server en OS/2 Warp Server.
Unix heeft een uniek voordeel: het is een multi-user systeem en biedt als enige besturingssysteem gelijktijdige ondersteuning als server voor PC’s en voor conventionele terminal-oplossingen. Het is het enige systeem dat schaalbaar is van PC’s tot grote SMP-machines.
Unix en Netware hebben het voordeel van hun leeftijd. Daarnaast bieden ze een beter en breder scala aan ’third-party’ software. Door de groei van Lotus Notes hebben OS/2 en Lan Server echter een groot aantal geïnstalleerde systemen; NT ligt nog iets achter maar zal deze achterstand snel inhalen. Netware is in dit verhaal de onvermijdelijke verliezer, omdat het niet met client/server-toepassingen overweg kan. Het is niet algemeen toepasbaar zodat elke server-toepassing een Netware Loadable Module (NLM) moet zijn, wat niet erg praktisch is. Unix zal zijn eigen markt blijven behouden.
Een algemeen aanvaarde veronderstelling is dat NT op den duur zal winnen en de server- en desktop-markt zal domineren. Op dit moment zijn er echter drie keer zoveel OS/2-servers geïnstalleerd en die doen het allemaal erg goed. Of IBM ook op lange termijn instaat voor OS/2 is dan ook een vraag die velen door het hoofd spookt. Daarom is de aankondiging van OS/2 Warp Server erg belangrijk: IBM staat achter OS/2!
OS/2 Warp Server is niet zomaar een simpele nieuwe editie van Lan Server met een nieuwe naam. Het is een bundeling van OS/2 Warp en Lan Server, maar bevat daarnaast ook beheerstools en geavanceerde functies waarvoor bij de concurrent extra betaald moet worden. Evenzeer tekenend voor IBM’s serieuze bedoelingen en vastbeslotenheid om OS/2 in het zadel te houden is de prijsstelling van OS/2 Warp Server: het kost rond de 1250 gulden voor de standaardeditie en ongeveer 2000 gulden voor de geavanceerde editie. De laatste heeft Raid, disk-mirroring en andere opties die de betrouwbaarheid verhogen. NT- en Netware-servers van hetzelfde kaliber zijn twee tot vijf keer zo duur. Deze agressieve prijspolitiek is geen normale IBM-handelwijze; het illustreert de vastbeslotenheid om NT te houden waar het nu is.
Tot op heden had Netware – met versie 4.x – een groot voordeel ten opzichte van de andere produkten (met uitzondering van Banyan): het kan meerdere wereldwijd gespreide servers aan, dankzij een database (à la X.500) voor logische namen. OS/2 Warp biedt deze functies echter ook en koppelt ze aan indrukwekkende beheerstools, waarmee de gespreide servers op afstand geconfigureerd, geïnstalleerd en beheerd kunnen worden. OS/2 Warp Server biedt dus alle voordelen van NT Server en Netware 4.x tegen een lagere prijs en met meer functies! Een treurige kanttekening hierbij is dat Warp Server weliswaar voornamelijk tegen NT Server gericht is, maar dat Novell in de strijd tussen de twee software-reuzen de grootste klappen gaat incasseren. We moeten maar afwachten hoe Novell reageert; het bedrijf heeft Unix overgedaan aan SCO en Hewlett-Packard.
OS/2 Server biedt de gebruikelijke protocollen, met name Netbeui en TCP/IP. Het heeft ‘redirectors’ voor alle gewone client-besturingssystemen, zoals Windows 3.1, Windows 95 en OS/2. (Voor de Mac-client-optie moet verrassend genoeg bijbetaald worden). Om bestaande Netware-gebruikers aan te trekken wordt er een hulpmiddel bijgeleverd om configuraties naar Warp Server te migreren. IPX-continuïteit is echter alleen beschikbaar als gateway-functie. In dit opzicht heeft NT Server het voordeel dat het een emulatie van Netware biedt, waardoor bestaande IPX-clients gewoon de file- en print-services van NT Server kunnen gebruiken.
Schaalbaarheid blijft belangrijk. De SMP-(Intel)versie van OS/2 Warp Server zal pas over enige tijd beschikbaar zijn (eind 1996?) terwijl NT al draait op Risc- en Intel-platforms en ook op sommige SMP-machines. NT schaalt nog niet zo goed als Unix; drie of vier processoren is wel de limiet en een redelijk schaalbare versie zal nog enkele jaren op zich laten wachten. Twee processoren is echter al meer dan wat OS/2 Warp Server nu aan kan.
Er bestaat dan ook geen twijfel over wat op dit moment de beste koop voor een PC-lan is. Van kleine netwerkjes tot meerdere gespreide lans in grote organisaties is het OS/2 Warp Server. Het is lang geleden dat IBM zoiets kon beweren! Ze hebben deze keer echt hun best gedaan. Maar het beste nieuws is dat we kunnen kiezen uit een aantal goede produkten: Unix of NT of OS/2 – een keuze die het waard is om te maken, dit in tegenstelling tot de middelmatigheid die de meeste PC-produkten ons opleggen.