AMSTERDAM – Elektronische post zal snel gemeengoed worden op kantoor en in de bedrijven. De snelheid waarmee destijds de fax haar intrede deed in het Nederlandse bedrijfsleven, zal nog worden overtroffen. Het communiceren via Internet gaat een hoge vlucht nemen.
Dit voorspelde Maurice de Hond, de ex-opiniepeiler die momenteel directeur informatietechnologie en nieuwe media is bij het uitgevers- en muziekconcern Wegener Arcade. De Hond sprak tijdens de Nieuwe Media Jaarconferentie van het European Research Center. Dit seminar werd georganiseerd in samenwerking met ‘service provider’ Planet Internet.
Maurice de Hond wees op het enorme ontwikkelingstempo. De techniek gaat sneller dan ooit. De industrie doet er van alles aan om Internet tot een succes te maken. Er worden een geweldige hoeveelheid mensen en middelen vrij gemaakt om nieuwe ‘browsers’, ‘plug-ins’, ’tools’, hardware en software te ontwikkelen. Nooit eerder stortte de industrie zich zo gretig op een nieuwe groeimarkt. "Alle kracht wordt gegooid op Internet", aldus De Hond.
Hij had ook een sombere boodschap voor uitgevers die hun gratis informatie straks van een prijskaartje denken te kunnen voorzien. De consument zal niet gaan betalen voor informatie die nu nog kosteloos van Internet kan worden gehaald. De Hond gelooft dat andere aanbieders de nieuwsvoorziening zullen overnemen wanneer hier een prijs voor wordt gevraagd. Alleen heel bijzondere informatie is het Internet-publiek wat waard. Het overgrote deel van de inkomsten die uitgevers kunnen verwerven uit Internet, zal direct samenhangen met transacties. De Hond denkt dan aan advertenties die daadwerkelijk omzet genereren. Er wordt betaald op basis van aantoonbare prestaties.
Prehistorie
Jane Metcalfe, mede-oprichter en president van het computerblad Wired, benadrukte dat we ons nog maar in de prehistorie van de digitale revolutie bevinden. Straks zal iedereen en alles met elkaar verbonden zijn. De hele wereld wordt een groot netwerk. Alles zal op den duur digitaal gaan. De waarde van een netwerk neemt exponentieel toe, naarmate het aantal mensen er op toeneemt. Metcalfe maakte een vergelijking met de fax. De eerste bezitter van zo’n apparaat had er niets aan. Maar toen er meer mensen een fax kregen, steeg het nut hiervan snel. Dit geldt ook voor het netwerk. Een besloten netwerk dat een geïsoleerd bestaan leidt, heeft geen bestaansrecht. De toekomst is aan open standaarden, open platformen, open systemen en architecturen. Corr.