AMSTERDAM – Digital heeft zijn bekende clustertechniek geschikt gemaakt voor de Unix-omgeving. Het produkt bestaat uit een combinatie van Dec’s Tru Cluster met Oracle’s Parallel Server. Dankzij het vervlechten van deze twee technieken levert het systeem prestaties die met kop en schouders uitsteken boven die van Tandem, Hewlett-Packard, Silicon Graphics en Sun.
Digital heeft zijn sporen verdiend in clustering. Al in 1983 introduceerde het bedrijf de eerste oplossing die bekend is onder de naam VAX Cluster. Inmiddels zijn er over de hele wereld 45.000 clusters geïnstalleerd.
Bij clustering worden systemen gekoppeld op een zodanige manier dat een gebruiker ze kan beheren alsof het één systeem is. Het grote voordeel is dat een applicatie zonodig gebruik kan maken van extra processorkracht en geheugenruimte. Daardoor schieten de prestaties omhoog. Dit is ook te bereiken met parallelle technieken, maar daarvoor moet een applicaties worden herschreven om de voordelen van parallel werken te benutten. Bovendien zijn parallelle systemen duurder.
In een benchmark volgens TPC-C boekte de Tru Cluster-oplossing een recordsnelheid van 30.390 transacties per minuut voor de ongekend lage prijs van 305 dollar per tpm-C (transacties per minuut volgens TPC-C). Het betrof een configuratie van vier Alpha-servers met 32 processoren en 32 gigabyte geheugen onder Unix en met Oracle Parallel Server.
Met Tru Cluster mikt Digital vooral op applicaties die moeten werken op bedrijfsomspannend niveau, zoals Baan Triton, R/3 van SAP en Oracle Financials. Hiertoe kan een bedrijf meerdere Alpha-servers opnemen in een cluster dat één systeem vormt. Tru Cluster maakt het mogelijk meer gebruikers te ondersteunen, het biedt kortere responstijden en garandeert ongestoord werken.
Agressief
Bij de introductie van het nieuwe produkt liet Larry Ellison, de topman van Oracle, weten dat "de specificaties aangeven dat bedrijfskritische applicaties nu sneller kunnen draaien, langer in de lucht blijven en minder kosten. Zo eenvoudig is dat."
Nu is Ellison wel bekend om zijn pittige uitspraken, maar Digital presenteert zich meestal ingetogener. Die bescheidenheid is nu overboord gezet. Alle concurrenten krijgen een veeg uit de pan. "De prestaties van Tru Cluster liggen anderhalf keer hoger dan die van Tandems Himalaya K10000-112. Bovendien kost onze oplossing minder dan een derde van dit systeem", zegt Bob Palmer, bestuursvoorzitter van Digital.
De topman voegt daar nog aan toe dat "de Tandem Himalaya een duur bedrijfseigen systeem is, terwijl onze oplossing is gebaseerd op standaards en open-systeemtechnologie."
Ook de andere concurrenten krijgen ervan langs. Over Hewlett-Packard zegt Digital: "HP bouwt clusters met twee software-componenten, MC/Service Guard en MC/Lock Manager. Deze oplossing is echter gebaseerd op een netwerkverbinding en daardoor beperkt in snelheid. Het herstellen van storingen kost twee keer zo veel tijd als bij Digital. De hoge snelheid en de schaalbaarheid bereiken wij via het memory channel, in combinatie met Oracle Parallel Server."
IBM heeft de zogenoemde high availability cluster multiprocessing-oplossing. Volgens Digital is deze oplossing veel minder flexibel en de verwisselbaarheid met andere hardware beperkt. Bovendien zou het herstellen van storingen meer tijd kosten.
Het grote probleem van de oplossing van Sun, vindt Digital, is dat de verschillende produkten niet geïntegreerd zijn. Daarom laat de beschikbaarheid te wensen over.
Verwachting
De Tru Cluster-oplossing is direct beschikbaar. Ondanks de hoera-stemming wil Digital geen voorspelling over verwachte verkopen. Het bedrijf wil slechts kwijt dat het de afgelopen drie jaar een paar duizend Unix-klanten heeft verworven. Verwacht wordt dat zij de overstap maken naar de geclusterde oplossing.
Ondanks de harde kritiek op de produkten van de concurrentie heeft het eigen produkt ook zijn beperkingen. Zo kan een Tru Cluster maximaal vier knooppunten bevatten. Digital wil dit uitbreiden tot acht, maar kan nog niet aangeven wanneer. WA