Ahold, KNP, Philips, ANWB, Wehkamp, Casema, IBM, Edon, Eneco, AT&T, Interpay, ING, Rabobank, PCM, KTA, Achmea. Bedrijven die niet in dit lijstje voorkomen, zouden zich zorgen moeten maken. Immers, dit zijn de wegbereiders van de informatiesnelweg in Nederland, een mooie doorsnede van de BV Nederland. Hierin zijn de krachten gebundeld die ons land het elektronische tijdperk in gaan loodsen.
Afgelopen week is de kerngroep van aanbieders van elektronische diensten opgericht. Doel van deze organisatie is ervoor te zorgen dat er ook zinvol commercieel verkeer op de informatiesnelweg zal ontstaan. Zonder meer kan worden gesteld dat een zeer indrukwekkende groep bedrijven besloten heeft gezamenlijk de schouders onder het ontwikkelen van deze nieuwe economische activiteit te zetten.
Naast de club die zich bekommert over de diensten, is al eerder de zogenaamde Initiatiefgroep Infrastructuur Elektronische Snelwegen opgericht, met even zoveel klinkende namen. Zij buigen zich over de vraag hoe de kabels van elektriciteits-maatschappijen, kabelexploitanten, PTT Telecom, banken en anderen in Nederland kunnen worden vervlochten tot een groot toegankelijk netwerk.
Het kip-of-ei scenario ligt daarbij op de loer. Omdat er forse investeringen nodig zijn, is het niet denkbeeldig dat de infrastructuur niet ontwikkeld wordt omdat er geen diensten zijn, en dat er geen diensten worden ontwikkeld omdat er geen naadloze infrastructuur is.
De verbindende schakel tussen infrastructuur en diensten is oud-bankier Scherpenhuisen Rom. Als onafhankelijk voorzitter van beide organisaties rust op zijn schouders de taak te voorkomen dat iedereen op elkaar gaat zitten wachten.
De verwachtingen over zijn rol zijn dan ook hooggespannen. Er hebben zich zoveel toonaangevende bedrijven achter de plannen tot het ontwikkelen van de elektronische snelweg geschaard dat het voornemen niet mag mislukken. Immers, als het uitloopt op een mislukking slaat het hele Nederlandse bedrijfsleven een flater.