DEN HAAG – De technologische vernieuwing in Nederland hapert. Het Rijk moet onderzoek en ontwikkeling veel meer stimuleren. Ons land loopt hiermee ver achter op het buitenland.De vice-voorzitter van de ondernemersvereniging VNO-NCW, J. Blankert, uitte deze kritiek tijdens de presentatie van het nieuwe jaarverslag van het Innovatiecentra Netwerk Nederland (Icnn). Hij zei niet te begrijpen waarom de regering hiervoor blind is.
Het netwerk van Innovatiecentra pleit ervoor meer aandacht te geven aan het doorgeven van technologische kennis. Er is wel genoeg kennis in ons land aanwezig, maar het ontbreekt aan de noodzakelijke dynamiek om de beschikbare kennis ook daadwerkelijk tot toepassing te brengen bij het midden- en kleinbedrijf.
Een van de betere methoden om de toegankelijkheid van kennis in Nederland te stimuleren, verloopt via samenwerkingsverbanden van bedrijven op regionaal niveau. In de kennisinfrastructuur zal daarom meer aandacht moeten worden geschonken aan het aspect samenwerking. Zo kunnen bedrijven beter profiteren van elkaars kennis en expertise.
Sturende rol
De Innovatiecentra zeggen dat ze de laatste jaren een meer sturende rol in het proces van kennisoverdracht kunnen spelen. De achttien centra proberen vooral kleinere bedrijven van de aanwezige technologische kennis te laten profiteren.
Ook wordt de samenwerking tussen toeleveranciers en uitbesteders verstevigd. Als voorbeeld wordt de ontwikkeling van de nieuwe kleurenkopieermachine genoemd die Océ volgend jaar op de markt gaat brengen. De Venlose fabrikant werkt daartoe samen met 45 ‘consortia’ in Zuid-Oost Nederland. Het Océ-produkt is opgedeeld in meerdere onderdelen of modules, bijvoorbeeld het bedieningspaneel. Ieder consortium heeft de opdracht een specifieke module verder te ontwikkelen. Tekentafel, engineering en produktie worden zo dichter bijeengebracht dan traditioneel het geval was. In een vroeg stadium wordt daardoor rekening gehouden met de uiteindelijke produktie. Daarnaast blijkt het bij elkaar zetten van verschillende vakdisciplines tot een versnelling van het ontwerpproces te leiden.
Het bedieningspaneel, de ‘user interface’ van de nieuwe kopieermachine, is gemaakt door vijf kleinere bedrijven. NBG Automation, ontwikkelaar van de hard- en software, heeft bijvoorbeeld maar negen personeelsleden. De partners werden geselecteerd en begeleid door het regionale innovatiecentrum. Binnen enkele maanden was het eerste prototype van het bedieningspaneel gereed. Corr.