LONDEN – De herintroductie van de Comdex in Europa door organisator Softbank is een debâcle geworden. Slechts één tentoonstellingshal was bezet met een allegaartje van exposanten, die meestal lukraak bij elkaar stonden. Alleen op het gebied van ‘network computing’ en ‘multimedia’ viel nog enig verband te ontwaren.
De Comdex/UK bood voor een entreeprijs van 250 gulden nog niet een achtste van het aantal exposanten dat in de herfst naar de Amerikaanse Comdex in Las Vegas pleegt te komen. Maar wat erger is, vrijwel alle toonaangevende fabrikanten ontbraken in het Earls Court Exhibition Centre. Van de bekende IT-ondernemingen waren alleen bedrijven als Canon, Casio, Computer Associates, Kodak, Motorola, Panasonic, Philips, Psion, Sharp, Sony en Texas Instruments aanwezig met merendeels kleine stands. Verder moesten de bezoekers het doen met louter lokale ondernemingen als Biblesoft, dat een Anglicaanse versie van de PC studiebijbel toonde.
Met enthousiasme werd de bezoeker een stand ingelokt waar een fabrikant een soort airbag liet zien voor het vervoer van breekbare voorwerpen. Ter demonstratie blies een dame een plastic zakje op en stopte er een gloeilamp in. Vervolgens werd dit alles op de grond gesmeten: de lamp bleef heel! Niemand kon uitleggen wat dit met IT had te maken.
Primeurs
De beursorganisator meldde trots meer dan honderd nieuwe produkt-aankondigingen. Maar het merendeel hiervan betrof primeurs voor Engeland, zoals de Kodak Digital Science DC50 zoom camera en de nieuwe versie van Intels multipoint ProShare System.
Voor het overige miste de beurs elke glans. De nieuwe eigenaar van Comdex, de Japanner Masayoshi Son, heeft grootste plannen met de beurs. Hij wil overal ter wereld beurzen onder de naam Comdex exploiteren. Na Las Vegas, Vancouver, Mexico City, Rio de Janeiro, Chicago, Toronto, Sao Paulo en Singapore hebben nu ook Londen en Montréal een Comdex gekregen. De voormalige organisator Interface Group heeft al in de periode 1982 tot en met 1987 diverse pogingen gedaan een Comdex Europe van de grond te krijgen; eerst in Amsterdam, gevolgd door Nice. Uiteindelijk is de beurs een roemloze dood gestorven. Softbank geeft vooralsnog niet op, want voor volgend jaar staat een beurs in Parijs op de planning, terwijl ook evenementen in China en Japan voor de deur staan.