Roccade bundelt zijn activiteiten op het terrein van de gemeentelijke automatisering in de nieuwe organisatie Civility. Deze machtsconcentratie aan leverancierszijde kan grote gevolgen hebben voor de nog onvolwassen relatie tussen lokale overheden en hun IT-leveranciers. De opmerking van Roccade-bestuurders dat Civility genoegen neemt met een marktaandeel van 25 procent stelt de gemeentelijke automatiseerders niet gerust, zo blijkt uit de eerste reacties.
De gebruikers hebben nog een lange weg te gaan, willen ze serieus tegenwicht kunnen bieden aan een zo dominante partij in de markt. In tegenstelling tot andere sectoren van de automatiseringsbranche is het fenomeen van de gebruikersvereniging in overheidsland niet van de grond gekomen. Op dit moment kennen alleen de L+T-afnemers een eigen gebruikersorganisatie. Verder zijn er allerlei informele clubjes die echter nooit met de vuist op tafel kunnen slaan, wanneer ze het met een leverancier aan de stok krijgen.
De oproep van de coördinatoren Informatie Voorziening en Automatisering in Nederlandse gemeenten (Viag) om de gelederen te sluiten is daarom een aanbeveling die dringend navolging verdient. Viag-bestuurslid N. Borgesius wil af van het Calimero-syndroom dat de onderhandelingen tussen gemeenten en IT-leveranciers nog al te vaak beheerst.
Het is tekenend dat er veel gemeenten zijn die nooit een offerte bij een andere leverancier aanvragen. Borgesius meent, net als GBA-projectleider R. Hekman, dat lokale overheden nog te veel bij hun leverancier op schoot zitten.
Gegeven de hoeveelheid belastinggeld die er aan gemeentelijke automatisering wordt gespendeerd, is het oprichten van gebruikersverenigingen te beschouwen als een noodzakelijke allereerste stap. Dat dit nog niet eerder is gebeurd, is al goed voor de nodige verbazing.