MANNHEIM – Met de verkoop van 40 procent van de aandelen van Comparex geeft het moederconcern Basf uiting aan zijn onzekerheid over de turbulente ontwikkelingen in de IT-markt. Basf zoekt al jaren naar een geschikte partner voor Comparex en voerde hierover in het verleden ondermeer gesprekken met toeleverancier Hitachi.
De aandelen gaan over naar het in Europa volslagen onbekende Persetel uit Zuid-Afrika. Deze onderneming, opgezet door een ex-IBM’er, heeft volgens bestuursvoorzitter Rolf Brillinger van Comparex in het moederland een overall marktaandeel van rond de 40 procent. In mainframes komt het bedrijf zelfs op een marktaandeel van 50 procent uit. Behalve in Zuid-Afrika is de onderneming in beperkte mate actief in Noord- en Zuid-Amerika.
Klein
Opvallend is de relatief geringe omvang van Persetel. Het bedrijf boekt met achthonderd medewerkers een omzet van zo’n 300 miljoen mark. Voor de overname van de aandelen betaalde de firma een bedrag tussen de 150 en 200 miljoen mark. De Zuidafrikanen hebben voor het eerst sinds lange tijd de mogelijkheid buitenlandse investeringen te plegen als gevolg van het einde van het handelsembargo.
Comparex werkt al vijftien jaar samen met Persetel. Via de Duitse firma werd de Zuidafrikaanse markt van Hitachi-mainframes voorzien, "hetgeen zo nu en dan speciale handelsconstructies vergde", aldus Brillinger. Ook richtten beide bedrijven vorig jaar een joint-venture op voor activiteiten op het gebied van netwerken en systeemintegratie. Brillinger is zeer enthousiast over de ervaringen met deze samenwerking en roemt de hoge kwaliteit van de medewerkers van Persetel.
Gewatteerde muur
Hoewel Brillinger verwacht dat er op korte termijn niet meer aandelen overgedaan zullen worden, zegt hij zeer verheugd te zijn over de grotere onafhankelijkheid ten opzichte van het chemieconcern Basf. "Het is niet altijd makkelijk de strategie uit te leggen aan mensen die niet dezelfde taal spreken", geeft hij diplomatiek uiting aan de problemen in de verstandhouding tussen beide bedrijven. "Nieuwe ideeën sloegen vaak dood als een tennisbal tegen een gewatteerde muur."
Eén van de recente stappen van Basf was het samenvoegen in de jaarrekening van Comparex met andere activiteiten op het gebied van informatietechnologie, waaronder de interne automatisering. Dit leverde voor deze tak een schrikbarend jaarresultaat op, waarop Comparex openlijk aangesproken werd door financieel analisten en de financieel-economische pers.
Omzetdaling
De aandelentransactie werd tijdens de publikatie van de jaarresultaten van de Duitse mainframeleverancier bekend gemaakt. Over 1995 daalde de omzet van Comparex met bijna 12 procent tot 971 miljoen mark. De winst voor belastingen bleef ondanks deze daling vrijwel stabiel op 61 miljoen mark.
De omzetdaling wordt toegeschreven aan de (te) late beschikbaarheid van de nieuwe M2000-lijn, een reeks mainframes met zeer grote capaciteit. In de laatste maand van 1995 – toen de systemen mondjesmaat beschikbaar kwamen – wist het concern een omzet van 100 miljoen mark te genereren.
Gezien de inmiddels geheel vernieuwde produktlijn – behalve nieuwe topmodellen is ook nieuwe dasd-apparatuur te leveren – toont Brillinger zich "zeer optimistisch" over het lopende jaar. Hij verwacht minimaal de ‘oude’ omzet van 1,1 miljard mark te realiseren.
Vanaf het einde van dit jaar zal Comparex tevens mainframes op basis van de cmos-architectuur kunnen leveren. Deze machines worden eveneens bij Hitachi gebouwd en zijn gebaseerd op de cmos-processoren van IBM. De concerns sloten twee jaar geleden een overeenkomst volgens welke Hitachi deze chips in zijn systemen mag toepassen. De Japanse cmos-machines onderscheiden zich van die van IBM door het gebruik van afzonderlijke I/O-processoren, waardoor de centrale verwerkingseenheid ontlast wordt. In principe moet dit leiden tot een hogere capaciteit. MU