UTRECHT – Vicorp is een van oorsprong Nederlandse fabrikant van telefonie-software. Dit jaar wordt gemikt op een omzet van zo’n 60 miljoen gulden in een markt waarin de concurrenten uitsluitend van Amerikaanse origine zijn. Het succes dankt het in 1987 opgerichte bedrijf aan de internationale visie van het management.
"Europese ondernemingen maken de fout hun werkwijze op de thuismarkt te kopiëren naar andere landen. Vooral in de Verenigde Staten is dit één van de grootste fouten die je kunt maken", aldus internationaal directeur Robert Maubé van Vicorp. In het management van Vicorp zijn dan ook zo’n zeven nationaliteiten vertegenwoordigd. "Geen enkele manager maakt promotie zonder eerst drie tot vier jaar – met familie – in het buitenland geopereerd te hebben."
Voorsprong
‘Think local, act global‘ in de praktijk gebracht door een van origine Nederlandse onderneming? Natuurlijk is het niet alleen aan deze filosofie te danken dat het in een tiental jaren uitgroeide tot een onderneming met 220 werknemers en serieuze beursplannen.
"Onze produkten liggen twee tot drie jaar voor op de rest van de markt", meent Maubé. "Bovendien leveren wij onze projecten op tijd en binnen budget af."
De software voor telefonie-toepassingen vindt vooral aftrek bij operators in de telecommunicatie als PTT Telecom en bij grote banken als Rabobank en ABN Amro. De laatste tijd weet Vicorp ook steeds meer verzekeringsmaatschappijen te interesseren.
Klantenlijst
De internationale klantenlijst omvat Europese namen als Deu tsche Bank, Belgacom, Tele Danmark en Telefonica. In de VS – waar inmiddels 25 procent van de omzet vandaan komt – omvat de lijst ondermeer Ameritech, Bell Atlantic, US West en Pacific Bell. Klanten buiten de sector telecommunicatie zijn voor het overgrote deel afkomstig uit Europa.
Met de systemen van Vicorp is het mogelijk bijvoorbeeld geavanceerde call centers in te richten, waarbij de integratie tussen computer en telefooncentrale hecht is. Ook levert de firma toepassingen als praatpost, nummers draaien op gesproken commando, belkaart-diensten, berichtendiensten voor het GSM-netwerk (mobiele telefonie) en interactieve antwoordsystemen (voice respons).
De totale potentiële markt voor deze produkten schat Maubé wereldwijd op zo’n 3000 zeer grote ondernemingen. De ambitie van Vicorp is dan ook om in het jaar 2000 een omzet van een miljard dollar bereikt te hebben. Nog vóór die tijd – binnen twee jaar – wil het een notering op de Newyorkse parallelmarkt – de Nasdaq – aanvragen. Dit laatste omdat de directie van mening is dat de aandelen aldaar meer zullen opbrengen dan op Europese effectenbeurzen.
Onderscheid
De drijvende kracht achter de groei is de economische ontwikkelingen waarbij dienstverlening steeds meer gezien wordt als onde rscheidende factor in de concurrentie. "Produkten lijken meer en meer op elkaar, zodat het onderscheid gezocht moet worden in de toegevoegde waarde die je kunt leveren." In de bankwereld zijn dat bijvoorbeeld elektronische diensten als telebankieren, leenlijnen of tele-handel in effecten. In de telecommunicatie valt te denken aan berichtendiensten of één-nummer-diensten waarbij een abonnee slechts één telefoonnummer hoeft te onthouden om toegang te krijgen tot alle beschikbare diensten van een operator.
De applicaties van Vicorp draaien op Tandem- danwel Unix-machines. Voor de Unix-markt wordt gebruik gemaakt van het database-systeem van Informix, "vanwege de uitmuntende technische specificaties en de visie van het management". Volgens directeur Rein Hoogland van de Nederlandse vestiging van deze database-leverancier is Vicorp inmiddels goed voor een "zéér substantieel deel" van zijn omzet. Hij beheert het wereldwijde contract met Vicorp en mag derhalve alle inkomsten op zijn rekening schrijven. MU