NIEUWEGEIN – Het volledig uitbesteden van alle opleidingsactiviteiten. Is het toeval dat het opleidingsinstituut Trenit hiermee de afgelopen tijd te maken heeft gekregen? Of is het een nieuwe trend die zich heeft ingezet?
Commercieel manager Piet Vink van Trenit meent dat vooral grote bedrijven er steeds meer toe overgaan om alle opleidingsbesognes over te laten aan een externe partij. Hij denkt dat deze ontwikkeling, die in Amerika al enige tijd aan de gang is, ook naar Nederland overwaait.
Overgang Dos-Windows
Bij CCM Datacom heeft Trenit het gehele opleidingstraject verzorgd dat doorlopen moest worden vanwege de overgang van DOS naar Windows. Het inventariseren van de potentiële cursisten, het vaststellen van de trainingsniveaus van de verschillende groepen, het organiseren en plannen van de cursussen, het testen en evalueren van de opleidingen en de bijbehorende administratieve rompslomp is door CCM Datacom bij het opleidingsinstituut gelegd.
Structurele basis
Een ander bedrijf, waarvan Vink de naam niet wil noemen, heeft de sores op het gebied van gebruikerstrainingen op structurele basis bij Trenit neergelegd. Nadat de opleidingscoördinator van het bedrijf zijn fiat had gegeven aan het programma-aanbod en de inhoud van de trainingen, is hij uit beeld verdwenen: de gebruikersafdelingen hebben rechtstreeks contact met het opleidingsinstituut dat de planning en de volledige administratie van de cursussen verzorgt. De opleidingscoördinator krijgt bij wijze van spreken periodiek de evaluatierapporten en de rekeningen op zijn bureau.
Tweesnijdend mes
Met deze vorm van uitbesteding snijdt, volgens Vink, het mes aan twee kanten. Het ad-hoc beleid dat organisaties vaak nog op het gebied van opleidingen volgen, kan meer structuur krijgen zonder dat de werkdruk voor de betrokken functionarissen toeneemt. Het opleidingsinstituut geeft daarbij graag ondersteuning, aangezien het overnemen van een groot aantal activiteiten een aardige inkomstenbron vormt.
Luxeprobleem
Wanneer de uitbestedingstrend zich doorzet worden de IT-opleidingsinstituten wel geconfronteerd met een luxe-probleem. "Het is nu al zeer moeilijk om docenten voor IT-trainingen te vinden. Ervaren mensen zijn eerlijk gezegd niet meer te krijgen. Vandaar dat we nu jonge afstudeerders die een didactische aantekening hebben gehaald, zelf opleiden. Het is eenvoudiger om leraren technische kennis bij te brengen dan technici om te vormen tot leraren", aldus Vink. CZ