DEN HAAG – Een grove schatting naar de hoeveelheid arbeid die nodig is om software geschikt te maken voor jaartallen vanaf 2000, levert een waar schrikbeeld op. Het probleem zal alle programmeurs van Nederland tweeënhalf jaar lang bezig houden.
Dit blijkt uit een rekensom van Freddy Ghoos, directeur van tools-fabrikant Viacom. Afgezien van de berg werk, betekent dit dat programmeurs zich gedurende de bewuste periode niet met andere zaken kunnen inlaten, zoals noodzakelijk onderhoud of de bouw van nieuwe applicaties.
De rekensom is bewust eenvoudig gehouden. Het aantal grote bedrijven met mainframes onder MVS wordt in Nederland geschat op ruim honderd. Gemiddeld beschikt zo’n gebruiker over 10.000 programma’s en vijftig programmeurs. Gartner Group schat dat 83 procent van de programma’s veranderd moet worden voor de 2000-transitie.
Per MVS-gebruiker moeten er dus 8300 programma’s aangepast worden. Het analyseren, plannen, veranderen en testen van één programma kost een programmeur circa drie dagen.
2,5 Miljoen werkdagen
In heel Nederland geeft dit een werklast van 100 sites, vermenigvuldigd met 8300 programma’s over 3 dagen, is 2,5 miljoen werkdagen. De 5000 programmeurs die bij deze bedrijven in dienst zijn, werken gemiddeld 220 dagen per jaar. Dit zijn samen 1,1 miljoen beschikbare werkdagen per jaar.
De benodigde werkdagen, gedeeld door het aantal beschikbare werkdagen per jaar, geeft als uitkomst een periode van pakweg 2,5 jaar. In deze periode zijn alle programmeurs al hun tijd kwijt aan het voorkomen van eventuele problemen die gepaard kunnen gaan met de overstap naar jaartallen hoger dan 1999.
Hoewel dit slechts een zeer grove schatting is van de te verwachten werkdruk, lijkt het probleem nog niet al teveel aandacht te trekken. Toch dient alle programmatuur vóór het jaar 2000 – en in veel gevallen ruim daarvoor – aangepast te zijn. Is de software niet aangepast, dan zijn catastrofes niet te voorkomen, aldus specialisten.
20 Procent niet klaar
Eén van die specialisten is Ed Yourdon. Hij zei recentelijk in een interview met Computable te verwachten dat ‘slechts’ 80 procent van de ondernemingen de transitie volbracht heeft op 1 januari 2000. Onder de 20 procent die niet zover zijn, zullen calamiteiten optreden, waarbij Yourdon faillisementen van grote tot zeer grote ondernemingen niet uitsluit.
Afgezien van de enorme werkdruk die het jaar 2000 oplevert, zijn de financiële gevolgen groot. Yourdon schat dat de gemiddelde grote onderneming beschikt over zo’n 100 miljoen regels code. De kosten voor het veranderen schat hij op zo’n 30 tot 40 dollarcent per regel. Gartner Group schat dit bedrag zelfs op 1,10 dollar per regel.
Per ‘grote’ onderneming betekent dit een investering van 30 miljoen tot maar liefst ruim 100 miljoen dollar. "Vergeet niet dat het hier gaat om een te verantwoorden investering waar geen baten tegenover staan. Er worden slechts mogelijke problemen voorkomen, maar de facto levert het niets op", aldus Ghoos die beweert met de Viasoft-tools de transitie te kunnen versnellen.
Drie jaar stilstaan
Ook Yourdon verwacht dat de overgang naar het jaar 2000 de gehele IT-branche zo’n drie tot vier jaar zal stilleggen. "De druk op het investeringsbudget en op de beschikbare arbeid zal zo enorm zijn dat er geen tijd overblijft voor vernieuwing."
In de berekening van Ghoos zijn louter Nederlandse MVS-gebruikers meegenomen. Voor gebruikers van andere platforms gelden echter vergelijkbare getallen, die de druk op de arbeidsmarkt nog aanzienlijk zullen vergroten. In mainframe-omgevingen is het beheren van de transitie al een flink planologisch probleem; in gedistribueerde omgevingen met onderlinge afhankelijkheden kunnen de problemen nog veel groter zijn. MU