Al een leuk hotelletje geboekt voor de nacht van 31 december 1999? Veel automatiseerders zullen met een wrange smaak in de mond het volgende millennium betreden: moe en suf-geprogrammeerd. Langzaam maar zeker wordt duidelijk hoeveel geld en tijd het gaat kosten om oude software ook na het magische jaar 2000 in de lucht te houden. Toch lijkt niet iedereen doordrongen van de ernst van de zaak.
Philips heeft maar vast 100 miljoen gulden gereserveerd voor de grootschalige aanpassing van zijn software. Ook de automatiseerders van PTT Telecom – nog maar net bijgekomen van de invoering van het tiencijferige nummer – maken zich nu reeds op om telefoneren ook na de eeuwwisseling zeker te stellen.
Hoewel een aantal grote IT-gebruikers zich realiseren hoeveel werk er nog verzet moet worden, blijken velen het jaar 2000 liever nog even voor zich uit te schuiven.
Freddy Ghoos berekent op de voorpagina van Computable hoeveel programmeerwerk er verricht moet worden. Hij schat dat alle programmeurs tezamen tweeënhalf jaar zoet zullen zijn met het op orde brengen van de software. Hij beperkt zich gemakshalve even tot de mainframes onder MVS. Voor het analyseren, veranderen en testen van één programma wordt drie dagen gerekend. De uitkomst is dat er 2,5 miljoen werkdagen heen zullen gaan met het ‘Jaar 2000’-probleem.
Dat deze berekening niet ver van de werkelijkheid ligt, toont ook de aanpak van Philips. Wereldwijd moet het bedrijf zo’n 200.000 computerbestanden onder de loep nemen. Een projectgroep van 25 experts is in het leven geroepen, alleen al om het probleem in kaart te brengen. Het daadwerkelijk omprogrammeren moet dan nog gebeuren.
De eeuwwisseling is minder dan 1000 werkdagen van ons verwijderd. Willen we over een kleine vier jaar met een gerust hart de champagnefles ontkurken, dan wordt het nu tijd om aan de slag te gaan.