Novell trekt zich terug op zijn bastion ‘netwerken’ om van daaruit de strijd met Microsoft aan te gaan. Het bedrijf beweert te kunnen slagen waar Microsoft At Work faalde. Met de Netware-technologie in een chip (Nest) moeten niet alleen kantoormachines worden aangestuurd maar ook huishoudelijke elektronische apparaten en auto’s. Een enorme groeimarkt volgens de softwareleverancier.
Sinds Bob Frankenberg bij Novell het roer heeft overgenomen van Ray Noorda, gedraagt hij zich als een soort ballonvaarder: hij stoot de bedrijven die Noorda had aangekocht af alsof het zandzakken zijn. Ondertussen kijkt hij vanuit een sterke positie uit naar het beloofde land: een miljard Netware-knooppunten in het jaar 2000.
De Novell-ballon is een stuk lichter geworden. Niet alleen heeft het bedrijf zich bevrijd van diverse activiteiten (zoals Unix en DR Dos, en Wordperfect), ook is een groot aantal senior managers de laan uitgestuurd. De vraag is nu of die Novell-ballon weer kan opstijgen. Kan het bedrijf zichzelf beschermen tegen Microsoft Windows NT, de donderbus die voortdurend gaten in de ballon schiet? Zullen nieuwe technologieën snel genoeg uitgroeien tot winstgevende activiteiten?
Sinds hij Noorda in mei 1994 opvolgde heeft Frankenberg gestaag en systematisch afstand gedaan van de twintig grote en kleine bedrijven die Noorda de laatste zes jaar van zijn leiderschap had aangetrokken. David Cappuccio, marktanalist bij Gartner Group, drukt het als volgt uit: "Ray (Noorda) kwam nooit een technologie tegen die hij niet zag zitten."
‘Rampzalige acquisitie’
Noorda’s grootste acquisitie was Wordperfect. Dit had zijn grote nalatenschap moeten zijn; het laatste stuk van zijn strategie om Novell te laten uitgroeien tot de grootste concurrent van Microsoft. Het werd echter een acquisitie die bijvoorbeeld Business Week recentelijk tot de rampzaligste aller tijden rekende. Novell betaalde 855 miljoen dollar voor Wordperfect en mag nu blij zijn als het er 300 miljoen voor terugkrijgt, met uitzondering van Wordperfects Groupwise, dat in handen van Novell blijft.
Frankenberg heeft het beeld van Novell omgevormd van een onderneming zonder enige strategie tot "een bedrijf dat eindelijk een duidelijke richting lijkt te hebben", aldus David Courtsey, hoofdredacteur van PC Letter. De gebeurtenissen van het afgelopen jaar wijzen echter op een organisatie die nog steeds zijn weg aan het zoeken is. Dit ondanks Frankenbergs visionaire pogingen om het bedrijf als het ware te galvaniseren rond het concept pervasive computing en om af te koersen op een stralende toekomst, waarin het aantal Netware-knooppunten tegen het einde van dit decennium van de huidige 50 miljoen naar de 1 miljard gestegen moet zijn.
Frankenberg sloot zich bij Novell aan als een sterke aanhanger van Noorda’s strategie, was daarna een half jaar bezig om de fusies tot een succesvol einde te brengen en spendeerde vervolgens eenzelfde periode aan het weer ongedaan maken daarvan. Ondertussen kon Novells gezworen rivaal Microsoft profiteren van een ongestoord jaar in de markt. In dat jaar drong Windows NT nog dieper door in de gedachtenwereld van Netware-gebruikers, die de strategie van Novell niet meer kunnen volgen.
Tegen de overheersing
Frankenberg is nog steeds bezig met het opruimen van de erfenis van Noorda en met het elimineren van de Noorda-aanhangers onder het management. Op die manier heeft hij Novell teruggebracht tot de positie die het bedrijf in 1993 had: helemaal gericht op de core business, Netware. Deze strategie lijkt sterk op die van Sun. Volgens Paul Cubbage, ‘analist netwerkindustrie’ bij Dataquest, is het een riskante strategie om al je geld op één paard te zetten. Er zijn echter niet zoveel paarden waar Novell nog op kan wedden.
Novells grootste acquisities waren Wordperfect voor 855 miljoen dollar, Unix Systems Laboratories voor 322 miljoen en Borlands spreadsheet Quattro Pro voor 110 miljoen. Deze acquisities maakten deel uit van Noorda’s anti-Microsoft strategie. Ze mislukten jammerlijk, vooral door Noorda’s obsessie om Microsoft eens op z’n nummer te zetten.
Noorda is ooit op het omslag van het tijdschrift Upside afgebeeld als Kapitein Ahab, om zijn obsessie met ‘Moby Dick’ Microsoft weer te geven. Noorda had van zichzelf een ander beeld; zoiets als Winston Churchill die streed tegen de verschrikkingen van Hitler en nazi-Duitsland. Hij bouwde een alliantie om tegenwicht te bieden aan de alleenheerschappij van Microsoft.
Noorda had veel kritiek op Microsoft; zijn pogingen om het Amerikaanse ministerie van Justitie bij een antitrust-onderzoek tegen Microsoft te betrekken maakten deel uit van zijn kruistocht. Het had Noorda’s geschenk aan de hele PC-industrie moeten worden: hij had door toekomstige generaties geloofd en geprezen moeten worden als de man die de wereld van Microsoft redde.
Supernetwerk-besturingssysteem
Noorda stelde zijn aftreden uit tot hij zelf een opvolger kon kiezen. Daarna verliet hij eindelijk Novell, in de volle overtuiging dat Frankenberg zijn meesterplan verder zou uitvoeren. Maar binnen twee weken na Noorda’s vertrek zat Frankenberg al met Bill Gates om de tafel in Seattle, waar hij zijn best deed een staakt-het-vuren te regelen en het moddergooien tussen de rivalen te beëindigen. Dit was niet verrassend gezien het feit dat Frankenberg bij Hewlett-Packard de contactpersoon voor Microsoft was; HP heeft altijd op het standpunt gestaan dat een samenwerking met Microsoft per definitie zakelijk voordeel oplevert.
Het plan achter Novells acquisities was het bouwen van een soort super-netwerkbesturingssysteem – geïntegreerd met Unix – voor een applicatieserver die met Microsofts Windows NT zou kunnen concurreren. Wordperfect en de Borland-applicaties zouden daarbij een geïntegreerd pakket kantoorapplicaties met netwerkfaciliteiten moeten zijn. Dit pakket, Perfect Office, zou met Microsofts Office-suite moeten concurreren. Voeg daaraan toe de Open Doc-technologie voor software-ontwikkeling, ontwikkeld door Apple en IBM, en je zou een gezonde en rijk geschakeerde software-industrie scheppen die in de frontlinie met Microsoft zou kunnen concurreren op het gebied van besturingssystemen, netwerken, applicaties en ontwikkeltools. Het probleem was dat Novell hiermee direct op het pad van de Microsoft-stoomwals terecht kwam en zich niet snel genoeg in een concurrerende positie kon manoeuvreren.
"Het was een redelijke strategie, maar Novell kreeg het gewoon niet voor elkaar," aldus Stan Schatt, LAN Research Director bij marktonderzoeksbureau Computer Intelligence Infocorp (CII). "Er was geen sterke Unix-stem binnen het bedrijf. En het was achttien maanden te laat. Ik denk overigens nog steeds dat het een slechte zet is geweest om Unix af te stoten."
Verkoop Wordperfect
De Novell-aandeelhouders waren niet erg te spreken over de Wordperfect-acquisitie. Toch gelooft Karl Wong, analist bij Dataquest, dat Novell zich aan Wordperfect had moeten vastklampen. "Novell heeft te snel de handdoek in de ring gegooid. Er waren nog steeds redelijke vooruitzichten voor de Windows95-versies van de applicatiepakketten. Ik denk dat Wordperfect en daaraan gerelateerde technologieën Novell voordeel hadden kunnen bieden."
Inmiddels is Wordperfect verkocht aan het Canadese Corel voor circa 50 miljoen dollar. Novell behield Groupwise, dat ongeveer 5 miljoen gebruikers kent en volgens het bedrijf jaarlijks met 100 procent groeit. Analisten wijzen er op dat er niet veel kopers zullen zijn voor een bedrijf dat met slechts 8 procent per jaar groeit en moet concurreren met Microsoft, dat ongeveer 90 procent van de – volgens Dataquest – 720 miljoen dollar grote markt voor kantoorapplicaties in handen heeft. De resterende 10 procent is verdeeld tussen Novells Perfect Office en Lotus Smart Suite.
Beleggers beloonden het nieuws dat Wordperfect werd verkocht met een stijgende koers, maar analisten worden hier niet per definitie vrolijk van. Ze vragen zich af of de verkoop een zorgvuldig uitgestippelde bedrijfsstrategie is of een spastische reactie om de koers omhoog te jagen. Op de dag dat Novell aankondigde Wordperfect te verkopen liet het bedrijf tevens weten Novell-aandelen terug te kopen; een standaard-manoeuvre om de aandelenkoers te bestendigen.
Strategie
De vraag is: werd Novell door de markt gedwongen Wordperfect in de verkoop te doen, of is het een eigen beslissing geweest? Het is nog maar kort geleden dat Frankenberg en Sheldon Laube, Novells ‘hoofd ontwikkeling’, in interviews en openbare toespraken hun volledige commitment aan Wordperfect met klem benadrukten.
"Als Novell de verkoop van Wordperfect echt gepland had, zou je verwachten dat ze de zaak iets beter hadden voorbereid en bijvoorbeeld geen belangrijke Wordperfect-medewerkers hadden weggejaagd," zegt Coursey van PC Letter. "Dit heeft de waarde van het Wordperfect-onderdeel verminderd, waardoor het moeilijker te verkopen was." Zo liet Novell al in een vroeg stadium de consumentensoftware van Wordperfect vallen, een snel groeiend marktsegment.
James Tolonen, de financiële man bij Novell, beweert dat de verkoop van Wordperfect zorgvuldig overwogen is en geen reactie op marktsentimenten is geweest. "Toen Frankenberg aan boord kwam heeft hij zijn eigen strategie uitgestippeld. In het begin steunde hij Unix en Wordperfect, maar gaandeweg werd duidelijk dat we ons het beste op onze kernactiviteiten konden richten. Dat was de beste strategie."
De andere helft van Noorda’s anti-Microsoft strategie, Open Doc, is ook mislukt. IBM heeft de ontwikkeling van de Windows-versie overgenomen. "En we weten hoe snel IBM een produkt op de markt kan krijgen. Open Doc lijkt nu een overwegend plantaardig bestaan te leiden," meent Dataquests Cubbage.
Emotionele beslissing
Volgens Cubbage was Unix de sterkste troef in de strijd met Microsoft. Hij noemt Unix "het Joegoslavië van de software" en zegt dat de verschillende Unix-kampen er niet in geslaagd zijn de koppen bij elkaar te steken om de strijd met Microsoft op de desktop aan te gaan. "Verder heeft Novell afstand gedaan van de merknaam Unix, terwijl ze daar in hun marketing veel profijt van hadden kunnen hebben," voegt Cubbage er aan toe.
Noorda krijgt de schuld van Novells verkeerde strategische manoeuvres. Volgens een insider had Noorda "een enorm ego en wilde hij net zo groot zijn als Bill Gates." Noorda’s beslissingen waren ook erg emotioneel. Hij had niet alleen een hekel aan Bill Gates maar koesterde ook een oude wrok tegen andere spelers in de industrie, zoals ex-Lotus-baas Jim Manzi. Die stond op de zwarte lijst van Noorda na een mislukte poging om Novell in 1990 met Lotus te laten fuseren. Toen Novell de acquisitie van Wordperfect overwoog, deed Manzi ook een bod op Wordperfect. Noorda zag een uitgelezen kans om zowel Gates als Manzi dwars te zitten en nam Wordperfect over.
Netware versus NT
Dat de Wordperfect- en Unix-acquisities niet goed uitpakten is geen verrassing voor sommige Novell-watchers die wijzen op het geringe succes van eerdere acquisities. In zijn eerste dagen bij Novell dokterde Noorda de overname van Santa Clara Systems en Excelan uit. Daarna was er de overname van Soft Craft, dat strandde en later weer werd terugverkocht aan de oorspronkelijke eigenaren. De overname van Digital Research en zijn Dos-kloon DR Dos was een poging om een alternatief voor MS-Dos te bieden, ook een onderneming die zijn belofte niet inloste. Tenslotte had Unix System Laboratories van AT&T de Unix-wereld tot een enkele standaard moeten verenigen, een standaard die de strijd met Microsoft Windows en Windows NT had moeten aangaan.
Dat Novell Unix en de meeste zakelijke applicaties heeft laten vallen, betekent echter nog niet dat het bedrijf nu helemaal uit het pad van Microsoft verdwenen is. Volgens Jesse Berst, redacteur van de nieuwsbrief Windows Watcher, neemt het belang van Windows NT snel toe. "Veel nieuwe systemen zijn NT-systemen. NT wordt steeds beter; dat geldt bijvoorbeeld ook voor de file- en printdiensten." Netware is functioneel gezien nog steeds het beste produkt, merkt Berst op, maar bedrijven die NT installeren krijgen de file- en printdiensten er gratis bij.
Dataquest schat dat er in 1995 ongeveer 1,9 miljoen NT-licenties waren, tegen circa 1,3 miljoen Netware-licenties. Hoeveel nieuwe NT-gebruikers tegelijkertijd Netware afschaffen is echter niet duidelijk.
Windows NT krijgt ook een steuntje uit een andere richting. Intels nieuwe processor, de Pentium Pro, is ontworpen voor 32-bit software, waarvan er voor Windows95 maar erg weinig te koop is. Intel en het Intel-kamp, bestaande uit de grootste PC-fabrikanten en software-ontwikkelaar, zijn nu beter gemotiveerd om hun klanten naar 32-bit besturingssystemen te doen overstappen; dit rechtvaardigt verdere upgrades en ontsluit de prestaties van de Pentium Pro, waarop sommige Windows95-applicaties trager draaien dan op een dure gewone Pentium. Dit is voor veel kopers een extra reden om NT serieus in hun upgrade-plannen te betrekken.
Hoe bedreigend is NT voor Novell? Industrie-waarnemers zijn het er over eens dat klanten niet direct op grote schaal Netware zullen afschaffen. Maar Wong van Dataquest wijst erop dat "Windows NT een serieuze bedreiging vormt en grote stappen voorwaarts maakt. Microsoft is de file- en printdiensten van NT sterk aan het verbeteren."
Cappuccio (Gartner) komt echter tot een andere analyse. "Het echte doelwit van NT is de OS/400-markt, waar grotere kansen voor Microsoft liggen naarmate meer organisaties overstappen van AS/400- naar PC-architecturen."
Stan Schatt van CII verwacht geen dramatische omschakeling naar NT binnen het bestaande Netware-segment. "We voeren per maand meer dan dertigduizend telefoongesprekken met gebruikers en niets wijst op een grote trend richting NT. Netware heeft zo’n 66 procent van de markt en zal langzamerhand wat marktaandeel verliezen, maar dat is normaal voor een leverancier met zo’n groot aandeel. De vooruitzichten voor significante groei zijn echter twijfelachtig."
Cubbage (Dataquest) denkt dat NT stimulerend zal werken voor de netwerkmarkt als geheel, wat betekend dat Novell met de markt meegroeit, ook al neemt het totale marktaandeel af. "Netware is een goed produkt, zoals onze analyse van de exploitatiekosten van netwerken uitwijst. Netware doet het erg goed, vooral omdat Novell heeft gezorgd voor hoog opgeleid ondersteuningspersoneel," aldus Cubbage.
Novell heeft een realistischer kijk op de markt met betrekking tot NT. "NT is een goed produkt, en we denken dat het erg succesvol zal zijn voor Microsoft," stelt Novells financiële man Tolonen. "We zien een wereld waarin ruimte is voor heterogene netwerken met verschillende besturingssystemen en verschillende hardware-platforms, met Netware als de ‘lijm’ die deze componenten aan elkaar bindt."
Co-existentie met Microsoft
Nu Frankenberg een hoop van Noorda’s initiatieven heeft teruggedraaid is het de vraag waar Novell precies staat. De strategie van Frankenberg is gericht op co-existentie met Microsoft en alle anderen en concentreert zich op de kernactiviteit ‘netwerken’. Zo zegt Novell te werken aan een Netware-versie voor Windows NT.
Om de steun van klanten en analisten te winnen zal er echter meer nodig zijn. Tot nu toe heeft Frankenberg weinig laten zien waar we op korte termijn naar kunnen uitkijken. Novell heeft verder het probleem dat upgrades van Netware 3.1 naar Netware 4.1 niet zo snel gaan als men had verwacht.
Een reden daarvoor is dat Netware voor veel klanten goed genoeg is. Bovendien kende de eerste versie van Netware 4.0 een paar problemen. Die zijn inmiddels opgelost, maar hebben de motivatie om te upgraden niet echt versterkt. Novell heeft de prijs van Netware 4.1 met 25 procent verlaagd en voorspelt dat de verkopen van Netware 4.1 die van Netware 3.0 de komende drie maanden zullen overstijgen.
Intelligente netwerken
Novell richt zich ook op Netware Directory Services (NDS) als belangrijke component. Dit produkt voldoet lang niet aan alle verwachtingen maar is toch goed ontvangen. NDS ligt aan de basis van Novells concept van intelligente netwerken. NDS registreert gebruikers, waar ze zijn en welke hulpbronnen ze nodig hebben, en koppelt hen dan automatisch aan informatie en diensten, ongeacht de locatie. Een uitgebreide variant van NDS zou gebruikt kunnen worden om licenties te beheren en het gebruik van applicaties te bewaken.
Met Netware Connect Services (NCS) zullen er meer dan 2,.5 miljoen Netware-netwerken tot een enkel wereldwijd netwerk gecombineerd worden. Novell werkt samen met AT&T om verschillende Netware-netwerken via AT&T’s telefoonnetwerk te koppelen en biedt gebruikers ook toegang tot het Internet. Novell beweert dat vijftien telecom-bedrijven over de hele wereld zich hebben gewijd aan het bieden van NCS-diensten in het komende jaar. Op de lange termijn is de doelstelling om Netware via kabel-tv-kastjes en telefoonverbindingen bij de mensen thuis te krijgen om apparaten te kunnen aansturen.
Om deze strategie te kunnen realiseren moet Netware worden omgesmeed tot een ‘ingebedde’ vorm, zodat het in een goedkope chip gebakken kan worden. Deze chip zal niet alleen gebruikt worden voor het aansturen van kantoormachines – zoals de bedoeling was van Microsoft At Work – maar ook voor het aansturen van huishoudelijke elektronische apparaten en andere toepassingen, zoals auto’s. Onder de naam Netware Embedded Systems Technology (Nest) is dit concept van cruciaal belang voor het behalen van Frankenbergs doelstelling om een miljard Netware-nodes te realiseren.
Novell beweert dat het kan slagen waar Microsoft At Work faalde, omdat de basis Netware-technologie op een Rom-chip van 50 kilobyte opgeslagen kan worden, terwijl Microsoft At Work probeerde om de relatief grote Windows-interface in kantoormachines te proppen.
Een deel van Nest bestaat uit technologie waarmee gegevens over elektriciteitsdraden gestuurd kunnen worden. Dit is al eerder geprobeerd, maar gaf doorgaans problemen omdat transformatoren de gegevensstroom onderbreken. Novell beweert een manier gevonden te hebben om gegevens door transformatoren heen te sturen. Dit opent gezonde niche-markten, zoals het op afstand bewaken van stroomverbruik door huishoudens. Verder valt er te denken aan toepassingen van Nest in auto’s voor het automatisch oplossen van mechanische en elektrische problemen en het inplannen van onderhoud.
Glenn Ricart, senior vice president R&D bij Novell vertelt: "We zien dit niet als niche-markten, maar als netwerken; dat is onze belangrijkste activiteit. Onze technologie, waarmee we elektriciteitskabels kunnen gebruiken om gegevens te versturen, opent een hele wereld aan huishoudelijke mogelijkheden, zodat apparaten in de woning via Netware aangestuurd kunnen worden."
Java-achtige technologie
Ricart onthulde ook dat Novell met Sun gesproken had over haar programmeertaal Java. Deze taal vormt een bedreiging voor Microsoft, omdat Java platform-onafhankelijk is.
"Java definieert een virtueel platform," aldus Mark Opperman, senior engineer bij Sun’s Java Products Group. "Maar het is een software-platform. Als iedereen voor dat platform ontwikkelt, wordt het onderliggende besturingssysteem opeens een stuk minder belangrijk. En dat is het hele idee achter Java-systemen: je hebt geen Windows of OS/2 nodig en al helemaal geen Solaris (Sun’s besturingssysteem). Wel is een 32-bit besturingssysteem nodig, maar daarbij kan worden volstaan met een heel minuscuul ‘kernel-tje’ met Java er bovenop."
"We zijn zeer geïnteresseerd in Java-achtige technologie," zegt Ricart. "Het probleem met Java is dat het niet zo goed gebruik maakt van het netwerk als wel mogelijk is. Met Java kun je bijvoorbeeld geen gedistribueerde applicaties ontwikkelen. Toch zijn we zeer geïnteresseerd in Java-achtige netwerktechnologie."
Volgens Ricart zou Novell met Sun kunnen gaan samenwerken om Java te verbeteren, of een eigen Java-technologie met betere netwerkmogelijkheden ontwikkelen.
Terugkeer naar kernactiviteiten
Om applicaties voor zijn intelligente wereldwijde netwerk te ontwikkelen is Novell van plan Net2000 op de markt te brengen. Dit is een verzameling application programming interfaces (api’s) die C, C++ en Object Linking and Embedding (Ole) ondersteunen, plus populaire ontwikkeltools zoals Visual Basic, Delphi en Power Builder.
Novells richting in de toekomst is interessant, maar op het moment niet meer dan ‘vapourware’. Nieuwe, winstgevende activiteiten liggen wellicht nog jaren voor ons. Ondertussen moet Novell zijn opbrengsten halen uit een marktsegment dat naar Windows NT lonkt en niet zo snel naar Netware 4.0 overgaat als wenselijk zou zijn. Bovendien mist Novell inkomsten uit de verkoop van Wordperfect-applicaties, vooral upgrades voor Windows95.
Novell-man Tolonen ziet een zonnige toekomst. "Onze kernactiviteit is in het fiscale jaar 1995 gegroeid; we verwachten verdere groei, vooral omdat we door de verkoop van Wordperfect minder beslag op onze middelen hoeven te leggen." Tolonen wijst erop dat Nest al wat geld in het laatje brengt en dat NCS dit jaar opbrengsten zal genereren.
Novell-analisten zijn positief over het feit dat Novell is teruggekeerd naar de core business. Op de korte termijn zijn de vooruitzichten op winstgroei echter niet gunstig.
"Het zal een tijdje duren voordat Novell nieuwe activiteiten kan ontplooien en winst kan maken. Netware verkoopt goed, al moest er iets van de prijs af. Een groot aantal gebruikers zal echter niet overgaan naar versie 4.0, omdat ze tevreden zijn met wat ze hebben," merkt Stan Schatt van CII op.
Groupwise, het groupware-produkt van Wordperfect, genereert mogelijk wat opbrengsten. Novell zegt dat dit bedrijfsonderdeel goed groeit en al twee keer zoveel gebruikers heeft als Lotus Notes. Maar Groupwise is zeer sterk geïntegreerd met Wordperfect-applicaties; de één zonder de ander zal voor veel klanten niet zo aantrekkelijk zijn. "We zullen blijven samenwerken met elke partij die de produktiviteitsapplicaties overneemt, maar beide produkten worden toch al afzonderlijk verkocht," aldus Tolonen.
Overnames
Novell zal geen grote overnames meer plegen; wel kan het enkele kleine bedrijfjes met compatibele netwerktechnologieën overnemen. Betrouwbare bronnen wijzen er op dat het bedrijf nog niet helemaal klaar is met het afstoten van activiteiten en dat de Appware-divisie, die tools voor software-ontwikkeling maakt, binnenkort waarschijnlijk ook afgestoten zal worden. Tolonen zei dat diverse bedrijven al belangstelling voor de Appware-divisie hadden getoond.
Zonder Wordperfect wordt het bedrijf zelf een aantrekkelijke overnamekandidaat. Sommige geruchten koppelen Novell met IBM. Jesse Berst van Windows Watcher ziet andere mogelijkheden: "Cisco Systems zou een fantastische partner zijn."
Novells grote uitdaging ligt nu in het opnieuw opbouwen van de Netware-franchise en op te stomen naar een netwerktoekomst waarin vrijwel elk apparaat dat aan een elektriciteitskabel vastzit een potentieel Netware-knooppunt is. Niemand weet echter hoe ver deze toekomst nog van ons verwijderd is. Wellicht moet Novell, om de komende periode te overbruggen, aanspraak maken op zijn kasreserves van 1,3 miljard dollar.
‘Billion dollar boy’
Noorda wordt vaak omschreven als de oprichter van Novell, maar hij geeft zelf de voorkeur aan de titel "vinder". En dat is waarschijnlijk ook een betere omschrijving. Hij trad in 1983 in dienst bij het bedrijf, dat toen nog Novell Data Systems heette. Noorda moest het bedrijf van een faillissement redden; hij was een erkend expert op dat gebied, omdat hij in 1981 het elektronicabedrijf Boschert van de ondergang had gered.
In die dagen was hij druk bezig met drie andere kleine elektronica-bedrijfjes en was hij niet geïnteresseerd in de werkstation-produkten van het toenmalige Novell Data Systems. In plaats daarvan zag hij grote mogelijkheden voor de netwerktechnologie. Snel reorganiseerde hij het bedrijf om zich helemaal op netwerken te richten, en in hetzelfde jaar introduceerde hij Novell Netware voor Intel 8086-systemen en werd Netware ook op andere platformen geïmplementeerd.
Noorda deed het goed bij Novell; hij ontving 35 procent van de aandelen voor 125.000 dollar. Dit groeide snel uit tot een fortuin, toen Novell in 1985 naar de beurs ging. Novell ging van goed naar beter, en Noorda kwam terecht in de elite van de computerindustrie: de ‘billion dollar boys’, met zulke illustere leden als Gates, Larry Ellison van Oracle en Gordon Moore van Intel. In 1994 duikelden de aandelen van Novell en was Noorda niet langer een ‘billion dollar boy’. Kort daarna zou hij Novell met klachten over zijn korte-termijngeheugen verlaten.
Tom Foremski, free lance medewerker Computable