ZOETERMEER – De banken zijn grotendeels tegemoet gekomen aan de bezwaren van de grootwinkelbedrijven tegen de chipknip. Tot opluchting van de grote winkelketens zijn straks geen twee betaalterminals meer nodig. Halverwege dit jaar komen de banken met een ruim aanbod van gecombineerde terminals die zowel voor de nieuwe chipknip als de oude vertrouwde pinpas geschikt zijn. Ook komen er na de zomer gecombineerde chipknip-pinpassen.
De banken hebben dat in een brief aan de Raad Nederlandse Detailhandel (Raad NDH) laten weten. J.M. Hessels, voorzitter van deze Raad, sprak tijdens een bijeenkomst in Den Haag zijn tevredenheid uit over de toezeggingen van de banken.
De grootwinkelbedrijven blijven echter teleurgesteld over de tarieven voor pinbetalingen. De banken hebben tot nog toe geen concessies willen doen. Wel wordt een onderzoek verricht naar aanpassing van de tariefstructuur. De Raad NDH gaat ervan uit dat de tarieven voor pinbetalingen nog dit jaar aanzienlijk worden verlaagd.
Wel is door het bankwezen nu positief gereageerd op het verzoek van de detailhandel de chipknip geschikt te maken voor het moderne zegeltjes sparen, zoals de ‘air miles’. De combinatie met een of meer spaarprogramma’s zal straks tot de mogelijkheden behoren. Albert Heijn, Shell en V&D hebben al laten weten hierop in te haken. De eigen klantenkaart die dit trio samen met ABN Amro begin volgend jaar uitbrengt, zal worden gecombineerd met een chipknip. De gewone chipknip staat voor deze zomer op het programma. Dan wordt begonnen de bestaande bankpassen te vervangen door passen met een magneetstrip en een chip. Met deze kaart kan men ‘pinnen’ voor bedragen vanaf 35 gulden, terwijl het chip-gedeelte voor de kleinere betalingen geschikt is.
Dwarsligger
Tot ongenoegen van de andere banken ontwikkelt de Postbank samen met PTT Telecom een eigen chipknip. Voor de consumenten zou het prettig zijn wanneer deze ‘alternatieve’ chip met betaalfunctie in dezelfde terminal past als de chipknip van de gezamenlijke banken. De combinatie Postbank/PTT Telecom wil ook graag dat er een uniforme technische standaard komt voor het opladen en het gebruik van de kaarten. Maar daarvoor is wel overeenstemming nodig met de banken.
Naast de twee chipkaarten met een betaalfunctie komt begin volgend jaar de Primeur Card. Achter deze kaart met meerdere gebruiksmogelijkheden staan de supermarkten die behoren tot de Superunie, de streekvervoerder VSN Groep en sinds kort ook PTT Telecom en de Achmea Groep (Centraal Beheer, Fbto en Zilveren Kruis).
Getronics dat aan de basis heeft gestaan van de elektronische betaalstructuur in Nederland, ziet het gebruik van de chipkaart nog aanzienlijk verbreden. Directeur Coene verwacht dat deze kaarten niet alleen voor betalingen in winkels maar ook voor allerlei diensten zullen worden gebruikt. Te denken valt aan telefooncellen, informatiezuilen, koffie-automaten en parkeermeters. Getronics ontwikkelt elektronische betaaldiensten en kaartsystemen. Onlangs werd hiertoe een samenwerkingsovereenkomst met het Belgische Banksys afgesloten. Corr.