NIEUWEGEIN – Met de introductie van de Online Dynamic Server voor Windows New Technology erkent Informix Software het toenemende belang van dit besturingssysteem. Het bedrijf hoopt met het produkt een nieuwe markt aan te boren en behoeft met klanten geen discussies meer aan te gaan over de keuze tussen Unix en NT: beide mogelijkheden staan nu open.Behalve de Dynamic Server annonceert Informix ook de Workgroup Server voor NT. Dit is een ‘uitgeklede’ versie van het produkt Online en bedoeld voor afdelingen of kleinere bedrijven. Deze database is geschikt voor maximaal 32 gebruikers.
Van oorsprong bouwt Informix louter software voor Unix-omgevingen. De snelle opkomst van NT als concurrent voor zowel Netware als Unix heeft het bedrijf doen besluiten van de Unix-only strategie af te stappen. "Partners als SAP en Baan verkopen steeds meer applicaties op NT", aldus noordeuropees directeur Mike Harrison. "Maar ook voor kleinere value added resellers is het van belang te kunnen leveren op NT."
Boos op Oracle
Enigszins verbolgen is Harrison over de reactie van concurrent Oracle op de overname van Illustra. Deze firma beschikt over een object-georiënteerde database, die de nieuwe eigenaar wil integreren met de eigen database. Nog voor het eind van dit jaar moet dit gerealiseerd zijn. Het gecombineerde produkt komt op de markt onder de naam Universal Server. Nog geen week na deze aankondiging, introduceerde Oracle de eigen ‘Universal Server’.
Informix heeft de laatste jaren een opmerkelijke omslag gemaakt. Was het bedrijf voorheen vooral bekend in het midden- en kleinbedrijf, via kleinere softwarehuizen die de database als basis gebruikten voor hun applicaties, sinds ongeveer een jaar weet Informix steeds meer grote ondernemingen te interesseren.
Dit is het gevolg van grote investeringen in zowel marketing, distributie als produktontwikkeling. "Informix heeft zijn database de laatste jaren volledig herschreven om te kunnen voldoen aan de eisen van het jaar 2000", aldus Harrison, die overigens zelf afkomstig is van Oracle.
Voorbeelden van nieuwe en grote klanten zijn er te over: MCI, Holiday Inn, United Airlines, het Amerikaanse ministerie van Defensie, British Telecom, Tetrapak, de Zweedse PTT en Belgacom. In Nederland bouwt PTT Telecom een systeem waarmee de kosten van internationale telefoongesprekken die via Nederland lopen, doorberekend kunnen worden aan collega-PTT’s. Volgens Harrison zijn de hier genoemde bedrijven de laatste twaalf tot achttien maanden klant geworden.
100 Procent groei
De groei is dan ook navenant. Harrison beweert in zijn regio (Groot-Brittannië, de Benelux en Scandinavië) in het laatste kwartaal van vorig jaar een groei van meer dan 100 procent doorgemaakt te hebben. "Vergelijk dat maar eens met Oracle. In de laatste cijfers werd gezegd dat hun applicaties groeiden met 105 procent, hun diensten met 70 procent. In totaal werd een groei van 31 procent gerapporteerd. Ik beschik niet over de exacte getallen, maar met hoeveel is de omzet in databases dan gegroeid? Dat getal ligt waarschijnlijk onder de 10 procent."
Over de concurrentiepositie in het algemeen zegt Harrison dat het in 90 procent van de database-beslissingen gaat om de keuze tussen Oracle en Informix. DB2/6000 van IBM, Sybase en Ingres ziet hij nog nauwelijks als concurrenten. Van de NT-markt verwacht hij veel: "In de toekomst zullen NT en Unix gezamenlijk ongeveer 85 procent van de server-markt vormen. Hierbinnen zullen ze allebei een aandeel van rond de 50 procent krijgen." MU