ROTTERDAM – Een flink aantal kabelexploitanten gaat dit jaar technische proeven doen met telefonie over de tv-kabel. Het is echter twijfelachtig of commercieel aanbod van telefonie over de tv-kabel vanaf juli 1997 mogelijk is.
Ondermeer Casema/NKM, dochter van KPN, en Eneco in Rotterdam beproeven telefonie over de tv-kabel al enige tijd intern, maar houden de bevindingen vooralsnog binnenskamers. "We hebben geen substantiële vorderingen die interessant kunnen zijn", zegt de woordvoerder van Eneco nadat hij eerst ontkent heeft dat er telefonie over de kabel wordt beproefd.
De NKM beproeft al een aantal maanden telefonie met haar eigen medewerkers, maar heeft nog geen vorderingen te melden. Vooral voor moeder KPN is het van groot belang te weten wanneer telefonie over de kabel technisch mogelijk zal zijn.
Volgens de bond van kabelexploitanten Vecai experimenteren al zeven van haar leden met telefonie over de kabel en zou een achtste deze toepassing als dienst hebben ‘gerealiseerd’, namelijk Cai Haarlem. De exploitant zelf ontkent dit. Cai Haarlem bereidt wel aanbod van Internet voor, maar onthoudt zich naar eigen zeggen van telefonie.
Ook de Edon, Nuon, Rendo (Drenthe), Cai Westland worden genoemd als proefnemers met telefonie. De meeste kabelexploitanten hebben wel plannen met telefonie, zoals A2000 in Amsterdam, maar bevinden zich veelal nog in de fase van technische oriëntatie. Landelijke samenwerking in innovatie vindt gedeeltelijk plaats. Uitsluitend Multikabel in Den Helder biedt in een bungalowpark telefonie over de coax-kabel aan en schakelt gesprekken door naar het telefoonnet van PTT Telecom.
Van de kabelaansluitingen wordt nu 50 procent geëxploiteerd door energiebedrijven, 20 procent door KPN, 10 procent door Philips, 8 procent door gemeenten en 12 procent door zelfstandige stichtingen. In Nederland is 94 procent van de huishoudens op de coaxiale tv-kabel aangesloten, na België (96 procent) het hoogste percentage ter wereld. PO