LONDEN – Nauwelijks een jaar geleden meldde de voormalige bestuursvoorzitter Sir Peter Bonfield dat de reorganisaties bij ICL – voor 84 procent in handen van Fujitsu – nagenoeg achter de rug waren. Hij sprak toen tevens de verwachting uit op korte termijn een datum te kunnen noemen voor een herintroductie op de effectenbeurs.
Nu Bonfield de helmstok ingeruild heeft voor die van British Telecom lijkt zijn opvolger, Keith Todd, de beursplannen weer even in de ijskast gezet te hebben. Grootaandeelhouder Fujitsu gaat niet akkoord met een beursgang, als het niet zeker weet ten minste 225 pence per aandeel te kunnen krijgen. Dit was de prijs van het aandeel dat de Japanners in 1990 betaalden om de macht binnen het Britse concern te krijgen.
"We dachten dat de herstructureringen voorbij waren", aldus Todd. "We moeten echter concluderen dat we ons vergist hebben." Het bedrijf moest 152 miljoen pond, bijna 400 miljoen gulden, ten laste van het resultaat over 1995 opvoeren om de reorganisaties te financieren. Gecombineerd met een verlies voor belastingen van 31 miljoen pond stuwt dit het verlies op naar 188 miljoen pond. In het voorgaande jaar werd nog een winst geboekt van 28 miljoen.
Daarentegen geeft de omzet van ICL een gezonde groei te zien: deze steeg met 17 procent naar 3,1 miljard pond. De herstructureringskosten zijn vooral te wijten aan het afstoten van gebouwen, overtollige voorraden en dito werknemers. ICL wil in de loop van mei voor 200 miljoen pond aan nieuwe aandelen uitbrengen. Deze worden volledig gekocht door Fujitsu.
Vijf ijzers
Om er weer bovenop te komen heeft ICL vijf ijzers in het vuur. Ten eerste wil het zich meer en meer concentreren op totaaloplossingen en diensten. Hiertoe worden de activiteiten op het gebied van PC’s en Unix-servers ondergebracht in een aparte joint-venture met Fujitsu. ICL zal een belang van minder dan 20 procent in deze samenwerking hebben. Vorig jaar werd in deze takken zo’n 650 miljoen pond omgezet, met verlies. Na de afsplitsing hoeft ICL de verliezen niet meer in de boeken op te nemen. Tezamen produceerden de twee bedrijven in 1995 2 miljoen PC’s, waarvan een half miljoen voor rekening van ICL kwamen. Dit jaar hoopt de directie op maar liefst 3 miljoen exemplaren, waarmee het "in de buurt komt van de grote jongens als IBM en Compaq".
De derde stap is het verder verzelfstandigen van D2D, de dochteronderneming die produceert in opdracht van andere fabrikanten. De vierde maatregel is het opzetten van een aparte software-onderneming op basis van Teamware, een concurrent van IBM’s Notes. Tot slot wil ICL meedeinen op de golven van Internet met een nieuw bedrijfsonderdeel voor ‘interactieve diensten’. MU