AMSTERDAM – Decentralisatie is vooral duur omdat er op alle fronten fragmentatie van de investeringen plaatsvindt. Volgens een recent onderzoek van de International Technology Group zijn op PC’s gebaseerde oplossingen tot veertien keer duurder dan vergelijkbare mainframe-systemen. Bloor Research analyseert de achtergronden van de verschillen.
"Een sterk argument voor decentralisatie zijn de lagere kosten per mips verwerkingskracht. Die kosten zijn inderdaad lager, maar wat meestal niet in het plaatje meegenomen wordt, is de fragmentatie die optreedt. Fragmentatie leidt tot inefficiënt gebruik van de verwerkingskracht. Hoewel de investering per mips lager is, worden de goedkopere mips’en minder intensief benut", aldus analist Michael Norman in de white paper ‘Server and Lan Consolidation’ van Bloor Research.
Norman beschrijft zes gevolgen van fragmentatie, waarbij met name de toename van arbeidskosten van groot tot zeer groot belang is. "Hardware op de desktop doet het grootste deel van de dag helemaal niets. Toch komt deze verwerkingscapaciteit niet beschikbaar voor andere taken. Ook op het gebied van besturingssystemen treedt versplintering op, waardoor omgevingen moeilijk te beheren zijn en slecht samenwerken."
"Omdat zoveel verschillende ontwikkeltools nodig zijn, is het zelf schrijven van applicaties een moeizaam proces geworden. Een veelheid aan slecht communicerende platforms maakt het voor ontwikkelaars ondoenlijk goede maatwerksoftware te bouwen." Dit geldt in veel gevallen eveneens voor ingekochte software.
Arbeidskosten
De kosten van ondersteuning zijn niet meer te controleren. "Vaak leiden decentrale omgevingen tot het ontstaan van ‘lokale’ experts. De kosten van deze deskundigen zijn niet of nauwelijks te registreren, zodat geen zicht bestaat op de werkelijk benodigde investeringen." De hoogste van alle kosten wordt echter veroorzaakt door fragmentatie van kennis en ervaring van de medewerkers. "Het opleiden en trainen van medewerkers is altijd het duurste element van een computerinstallatie."
Tezamen met fragmentatie treedt in de meeste gevallen ook duplicatie op, hetgeen tot nog meer extra kosten leidt. "Als er goed wordt omgesprongen met duplicatie – of replicatie – kan het de beschikbaarheid van systemen verhogen. In de meeste organisaties vindt duplicatie echter ongecontroleerd plaats.
Ongewenste effecten
Om de ongewenste neveneffecten van decentralisatie tegen te gaan, roept Bloor Research op tot hercentralisatie. Het enige dat dan resteert van de client/server-tendens is de sterk verbeterde gebruikersinterface.
Bloor ziet twee manieren om tot hercentralisatie te kunnen overgaan. Enerzijds is dat consolidatie van servers – het terugbrengen van de vele onafhankelijke servers op één centraal systeem – of consolidatie van lokale netwerken – het overzetten van de applicatielogica vanaf een PC naar het centrale systeem.
"In contrast met de algemene tendensen achten wij het van belang dat grote ondernemingen een strategie formuleren voor het hercentraliseren van hun verwerkingscapaciteit. Dit heeft onze voorkeur boven het formuleren van een strategie voor verdergaande decentralisatie. MU