AMSTERDAM – De client/server-architectuur zal binnen vijf jaar achterhaald zijn, evenals de grafische component van Internet, het World Wide Web. Toch was client/server een noodzakelijke tussenstap naar de computeromgeving van de toekomst, die sterk zal leunen op Internet-technologie.
Dit stelt George Colony, oprichter en directeur van het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksbureau Forrester Research. Computable had een exclusief gesprek met hem over de nabije toekomst van de informatietechnologie. Colony wordt veelvuldig aangehaald in toonaangevende publikaties als The Wall Street Journal, The New York Times en Business Week.
"Client/server zal morgen nog niet verdwenen zijn uit ons leven, maar biedt geen soelaas op de lange termijn. De beperkingen zijn te groot: lange ontwikkelcycli, moeilijk onderhoud, slechte beheersbaarheid en beperkte uitbreidbaarheid maken van client/server een tussenstap op weg naar werkelijk gedistribueerde omgevingen. Deze moeten gebaseerd worden op de onderliggende technologie van Internet: gebleken is dat Internet alle problemen van de client/server-architectuur weet op te heffen."
Java is tussenstap
Zo bewijzen de miljoenen gebruikers van Internet dat het met de uitbreidbaarheid wel goed zit. Recente ontwikkelingen als de opkomst van de programmeertaal Java beloven een sterke verkorting van trajecten voor de ontwikkeling van nieuwe software. Overigens verwacht Colony niet dat Java de ultieme Internet-taal zal worden: "Daarvoor kleven er teveel bezwaren aan de taal: programma’s zijn traag en het eigendom ligt bij één leverancier, die niet gespecialiseerd is in ontwikkeltalen." Colony bestempelt Java als C++ minus minus.
Hij verwacht dan ook op korte termijn de introductie van een Internet-programmeertaal door Microsoft, "talenbouwers van oorsprong". Hij refereert hiermee aan de oorsprong van ’s werelds grootste onafhankelijke softwarefabrikant. In een grijs verleden bouwden Bill Gates en compagnons de succesvolste Basic-interpreter voor de Intel-architectuur. "Microsoft zal zo’n segment nooit uit handen geven", aldus de Forrester-topman.
Hoewel op Internet-technologie gebaseerde architecturen de toekomst zouden hebben, is Colony wel van mening dat er nog de nodige problemen uit de weg geruimd dienen te worden. Die liggen dan voornamelijk op de gebieden systeem- en netwerkbeheer en op het terrein van beveiliging en bandbreedte van de netwerken.
PTT’s gevaarlijk
"Ik verwacht dat Internet in eerste instantie vooral binnen ondernemingen de rol van de client/server-systemen overneemt. Dat heeft te maken met de beschikbare bandbreedte: voor middelgrote en grotere ondernemingen is een Isdn-verbinding te traag bij serieus gebruik van Internet. Intern zijn snellere verbindingen aan te leggen. Om de consument te bereiken is Isdn wel snel genoeg, maar in veel gevallen nog te duur." Hij noemt nationale PTT’s dan ook een werkelijk gevaar voor de concurrentiepositie van ondernemers: "Als een PTT niet voldoende werkt aan de infrastructuur van Internet, heeft dit enorme negatieve gevolgen voor het bedrijfsleven."
"Nog drie tot vier jaar en dan wint de Internet-architectuur het van client/server." Op de vraag hoe IT-managers de investeringen in client/server moeten verantwoorden aan hun directies, meldt Colony dat "het onmogelijk geweest zou zijn van time sharing direct over te stappen naar internet computing". Het is bovendien een waardevolle stap geweest, zo vindt Forrester, "want er zijn veel goede applicaties gebouwd". Bovendien bestaat er nog geen andere keuze: "Time sharing is dood, Internet is nog niet klaar; het enige alternatief van dit moment is dus client/server."
Het Web is dood
Ook verklaart Colony het World Wide Web dood. "De toegevoegde waarde van het Web is zeer gelimiteerd. Het gaat om een statische vorm van televisie met een enorme hoeveelheid verschillende zenders. De toekomst van Internet zal bestaan uit werkelijk interactieve applicaties. De essentie van Internet bestaat uit communicatie en niet, zoals op het web, uit statische informatie."
Organisaties die IT willen inzetten om hun concurrentiepositie te verbeteren, raadt Colony aan twee strategische stappen te nemen. Ten eerste het loskoppelen van de ’technische’ infrastructuur van de applicaties. Hierdoor kunnen discussies over bits en bytes voorkomen worden en kan de aandacht uitgaan naar de toegevoegde waarde van de applicaties. Ten tweede is dat het aantrekken van een nieuw soort automatiseerder. "Waar traditionele IT-afdelingen geleid worden door bureaucraten, dient de nieuwe organisatie aangevoerd te worden door commercieel denkende managers. Deze professionals dienen over grote ambities te beschikken en moeten maar één doel in hun leven hebben: winnen."
Automatiseerders in het algemeen waarschuwt Colony tegen vastroesten: "Het is niet voldoende om een cursus Powerbuilder te volgen en vervolgens drie jaar lang niets anders te doen. Dit jaar heb je ervaring nodig in vijftien disciplines, het volgend jaar in vijftien andere."
Beloftes waarmaken
Al met al verwacht Colony dat informatietechnologie nu eindelijk de beloftes gaat waarmaken die al dertig jaar gedaan zijn. "Eindelijk verplaatst IT zich buiten de vier muren van de organisatie. Nu pas zetten we het in om klanten te benaderen en binnen te halen." Colony stelt dat bedrijven die IT goed inzetten, beloond worden met marktaandeel en winstverbetering. "En dan maakt het ook niets meer uit hoeveel geld er geïnvesteerd moet worden." Hij voorspelt dan ook dat IT-budgetten de komende jaren met maar liefst 50 procent zullen stijgen.
"Overigens geldt dit niet voor alle organisaties. Als je staal produceert of energie opwekt, dan heb je niet veel aan zware IT-toepassingen. Vooral ondernemingen die te maken hebben met veeleisende consumenten, sterke concurrentie en zich in een dynamische omgeving bevinden, zullen hun IT-investeringen dienen op te voeren om hun positie te behouden en te verbeteren."
Op basis van deze voorspellingen meent de topman dat het Internet directe gevolgen zal hebben voor het bruto nationaal produkt (bnp) van landen. "Banken, verzekeringsmaatschappijen, massaproducenten en IT-leveranciers profiteren als eerste van de ontwikkelingen rond Internet. Dit jaar al verwacht ik dat 1 procent van het bnp van de Verenigde Staten afkomstig is van Internet. In het jaar 2000 zal dit 5 procent zijn." MU
‘De Mac is dood’
George Colony van Forrester Research durft forse uitspraken te doen. Behalve die in het hoofdartikel genoemd zijn, voorspelt hij tevens het einde van de Macintosh van Apple. "Het voordeel van de Mac is volledig teniet gedaan door Windows 95." Hij baseert deze uitspraak op bevindingen bij de relaties van Forrester, waar volgens zijn informatie op grote schaal plannen worden gesmeed om Apple de deur uit te werken. "Wij adviseren bedrijven nog voor het eind van dit jaar al hun werkstations op Windows 95 te zetten." De argumentatie daarbij is dat het besturingssysteem beter te beheren is, waardoor de traditioneel hoge kosten voor desktopbeheer – volgens Colony gemiddeld 6500 dollar per werkplek per jaar – aanzienlijk lager kunnen uitvallen.