SCHIPHOL – Op 6 maart jongstleden kondigde Cisco Systems aan het relatief onbekende TGV Software over te nemen voor een bedrag van rond de 115 miljoen dollar. TGV bouwt TCP/IP-software voor Digital-omgevingen, maar maakte deze produkten recentelijk geschikt voor een aantal andere platformen, waaronder Unix en Windows om in te kunnen haken op de explosieve ontwikkelingen rondom Internet en het populairste onderdeel, het World Wide Web.
Als gesproken wordt over het Net vliegen de laatste maanden vooral de namen van Netscape, Sun en Microsoft over de tafel. Door de strijd tussen deze marketing-machines sneeuwt het aanbod van kleinere leveranciers nogal eens onder. Toch verwacht TGV een goede kans te maken in deze snel groeiende markt, waarbij vooral de chaos gebruikers parten speelt.
"Veel organisaties die een Webserver opzetten, komen er achter dat de benodigde software van tientallen leveranciers betrokken moet worden. Bovendien is een groot deel ervan shareware of zelfs freeware. Moet je als commercieel bedrijf vertrouwen op gratis software?"
Volgens chief executive officer en president Craig Conway niet. "Integratie van al die losse produkten tot één overzichtelijk aanbod – inclusief zaken als beveiliging, verhoogde beschikbaarheid en ondersteuning van meerdere platformen – is het sterke punt van TGV."
Op basis van de dertien jaar ervaring, die TGV zegt te hebben in het bouwen van TCP/IP-software voor Digital-omgevingen, meent Conway technisch gezien over het beste aanbod te beschikken. Dit aanbod is onderverdeeld in twee produkten, de Information Server en de Enterprise Server.
De Information Server biedt alle faciliteiten die nodig zijn voor het opzetten van de buitenkant van een Webserver. Clusters voor uitbreidingen en het verhogen van de beschikbaarheid, bestandsoverdracht via het file transfer protocol (ftp), elektronische post, nieuwsgroepen, video, audio, indexering en ondersteuning van Java.
De Enterprise Server zorgt voor de ‘achterkant’ van deze servers. Hierin zijn tools opgenomen voor het beheer, de configuratie en de beveiliging van Webservers, evenals faciliteiten voor synchronisatie van tijd, bestands-, directory- en afdruk-services en connectiviteit.
Waarom niet groter?
Op de vraag waarom TGV met al dit moois geen grotere naam in de www-markt geworden is, verhaalt Conway over een strategische misser van zijn onderneming. "We zijn te lang beperkt gebleven tot de Digital-omgeving. Pas vanaf vandaag kunnen wij onze produkten ook leveren voor Windows- en Unix-omgevingen. Bovendien zijn we bezig met het AS/400-platform."
Hij verwacht echter niet te laat in te haken op de explosieve ontwikkelingen binnen Internet. "Een jaar geleden had nog geen enkele grote leverancier produkten voor Internet of het Web. De markt is nog niet verdeeld, er bestaan nog volop kansen." In dit kader verwacht Conway ook veel van de acquisitie door Cisco. "Het aantal verkopers dat straks produkten van TGV aanbiedt, verveelvoudigt door deze overname."
Als de plannen afgerond worden, moet TGV de kern van de software-divisie van Cisco gaan vormen, aldus Conway. Hij verwacht dat de nieuwe eigenaar van zijn bedrijf nog meer overnames zal plegen om deze divisie te laten uitgroeien. "In hardware voor netwerken bezit Cisco een marktaandeel van rond de 40 procent. Expansie is daar veel moeilijker dan in de netwerksoftware." Conway verwacht dan ook dat de divisie waaraan hij in alle waarschijnlijkheid leiding gaat geven, een speerpunt in het beleid van Cisco wordt.