FRANKFURT – De Europese markt voor informatietechnologie en telecommunicatie heeft vorig jaar de sterkste groei sinds vijf jaar laten zien. In West- en Oost-Europa nam de marktomvang met 8,3 procent toe tot 304 miljard ecu (629 miljard gulden). Nederland behoort met 15 procent groei tot de toppers.
Aan hardware werd 8,8 procent meer uitgegeven. Dat is aardig wat meer dan in 1994, toen de groei op 5,4 procent uitkwam. De bestedingen aan software namen met 8,9 procent toe. Spectaculair was de groei bij de netwerkdiensten (15,7 procent). Het succes van Internet en elektronische post droeg hier sterk aan bij. De verwachting is dat dit marktsegment ook dit jaar tot de sterkste groeiers zal behoren. De Europese markt voor telecommunicatie-diensten die een omvang heeft van 132 miljard ecu (273 miljard gulden), groeide vorig jaar met 10,1 procent. Dit blijkt uit cijfers van het ‘European Information Technology Observatory’ (Eito).
Grote verschillen
Tussen de Europese landen waren de verschillen in groei groot. Nederland liep met een toename van 15 procent in het voorste gelid. Maar hierbij moet worden aangetekend dat de groei in Europese rekeneenheden (ecu’s) is gemeten. De waarde van deze fictieve munt daalde vorig jaar iets ten opzichte van de gulden, waardoor de groei een lichte vertekening toont. De gunstige cijfers voor Nederland zijn ook te verklaren uit de investeringen van nieuwe telecommunicatie-ondernemingen zoals Libertel en de groei van het telefoonverkeer. Voor dit jaar wordt voor Nederland een algemene marktgroei verwacht van 8,5 procent. Daarmee zou ons land zich opnieuw in de top vijf van snelste groeiers nestelen en alleen worden voorafgegaan door Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en Griekenland.
In Europa (inclusief Oost-Europa) werd vorig jaar 141 miljard ecu (292 miljard gulden) aan IT-produkten en -diensten uitgegeven. Telecommunicatie slokte zo’n 162 miljard ecu (337 miljard gulden) op.
Goede tweede
Al met al betekent dit dat Europa zo’n 32 procent van de wereldmarkt uitmaakt. De Verenigde Staten vormen met 34,2 procent nog altijd de grootste markt ter wereld. Japan neemt 14,3 procent voor zijn rekening, de vier tijgers (Hongkong, Zuid-Korea, Taiwan en Singapore) 4,4 procent. De rest van de wereld is goed voor 15,1 procent.
Het Eito kan geen duidelijk verband vinden tussen de economische groei en de kracht van de IT-markt. De opkomst van client/server-technologie en de ontwikkeling van de consumentenmarkt spelen een grotere rol. In Duitsland groeide de economie maar mondjesmaat, terwijl de IT-markt zich daar sterk uitbreidde. Hetzelfde geldt voor Zweden. Voor de Duitse IT-markt wordt dit jaar een groei van 7,4 procent voorzien, terwijl de economie stagneert. Corr.
Vier branches boeken groei
Vier Nederlandse technologiebranches rapporteren over 1995 een groei in de orderontvangst van 8,5 procent. De branches Industriële elektronica, Industriële automatisering, Laboratorium-technologie en Medische technologie realiseerden in het afgelopen jaar een gezamenlijke omzet van bijna 8,8 miljard gulden, 8,4 procent meer dan in 1994.
De koepelorganisatie Federatie Het Instrument maakte deze cijfers bekend. In een toelichting wijst de Federatie erop dat er onderlinge verschillen in groeitempo bestaan tussen de vier branches. Industriële elektronica en Industriële automatisering kenden in 1995 een ordergroei van respectievelijk 10,9 en 9,1 procent. Dat is duidelijk meer dan de groei in de branches Laboratorium-technologie (5,7 procent) en Medische technologie (3,5 procent). Voorts signaleert Het Instrument de trend dat de omzet uit dienstverlening (service en engineering) sneller groeit dan die uit hardware-produktenverkoop. De federatie verwacht voor 1996 een gestage groei, zij het niet eenduidig en op een niet al te hoog niveau.