KORTRIJK – Al zeven jaar organiseren De Hallen te Kortrijk de beurs Software Automation. Met toenemend succes, aldus voorman Luc Paeme. Kwaliteit van en voor, zowel standhouder als bezoeker, is zijn sleutelwoord. Op 30 en 31 oktober komt de tentoonstelling in dezelfde opzet voor het eerst naar de Jaarbeurs in Utrecht.
70 Procent van de beschikbare standruimte op Software Automation Nederland is inmiddels verkocht, vooral aan exposanten die in België al jaren acte de présence geven. Paeme twijfelt er niet aan dat de overige ruimte zonder problemen verkocht zal worden. Overigens zegt hij kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen, de basis van het Belgische succes.
Eén en ander dient in een kader gezet te worden: Software Automation is een beurs met aanbieders van ‘serieuze’ software voor systeembeheer en applicatie-ontwikkeling. Geen hap-snap pakketjes, maar oplossingen voor de computeromgevingen van grote ondernemingen. De beurs is gericht op het (IT-)management van dergelijke organisaties.
Premie
Hoe serieus Paeme omgaat met het selecteren van het beurspubliek, moge blijken uit de premie, die hij uitlooft voor bedrijven die uitnodigingen rondsturen. "Als één van de standhouders een lid van de doelgroep uitnodigt en deze bezoekt de show op vertoon van de aangeboden kaart, krijgt de standhouder de aankoopprijs van dit toegangsbiljet in tweevoud terugbetaald." Paeme hoopt op deze wijze de exposanten te stimuleren ‘kwalitatief’ hoogstaande bezoekers op de beurs te krijgen, die dan vervolgens ook een bezoekje aan de andere stands kunnen afleggen.
Al met al meet de ‘markt’ in België zo’n 4000 potentiële bezoekers, aldus Paeme. Daarvan komen er circa 2000 tot 2500 naar de gemiddelde editie van de Belgische beurs. In Nederland verwacht de organisatie de eerste keer zo’n 4000 van de 6000 relevante bezoekers te kunnen interesseren voor een visite aan de Jaarbeurs.
Relativeren
De standhouders in België relativeren de uitspraken van Paeme. Zaken worden er niet gedaan; de enige reden om aanwezig te zijn is het onderhoud van het relatienetwerk, zo meldt een grote Belgische distributeur van ontwikkeltools. Een leverancier van management-informatiesystemen klaagt over een te groot aantal studenten op de beursvloer, terwijl serieuze klanten op twee handen te tellen zijn. Nog een ander klaagt over de geringe drukte in het algemeen.
Toch slaat dergelijk commentaar Paeme niet uit het veld: "De exposanten bepalen via de stuurgroep wat de thema’s van de beurs zijn. Vervolgens doen wij grote moeite de wereld te vertellen wat er niet te vinden is, zodat bezoekers weten wat ze wel kunnen verwachten. We doen er alles aan om optimale tevredenheid van zowel exposant als bezoeker te bereiken. Dit is de basis voor continuïteit."
Eén van de regels, die Paeme hanteert, is dat een nieuwkomer nooit meer standruimte mag huren dan de marktleider in hetzelfde segment. "Ik ben niet geporteerd voor een kleine onderneming die in één jaar het hele marketingbudget voor de komende vijf jaar spendeert aan zijn stand op Software Automation. De continuïteit komt van de grote ondernemingen, die jaar na jaar aanwezig zijn."
Géén kortingen
Ook van de in Nederland veelvuldig toegepaste kortingen voor last minute-boekingen – om de beschikbare ruimte vol te krijgen – is Paeme niet gecharmeerd. "Als er al iemand korting moet krijgen, zijn dat de bedrijven die al in een vroeg stadium hebben ingetekend." Overigens ontkent hij überhaupt kortingen te geven. "Alle facturen liggen voor iedere belangstellende ter inzage."
Als de samenwerking met de Jaarbeurs in Utrecht bevalt, hoopt Paeme meer tentoonstellingen naar Nederland te exporteren. De Hallen organiseren ondermeer de Pics (Product Inventory Control Systems), een cad/cam-beurs en – dit jaar voor het eerst in Leuven – een beurs voor Business Application Software, de Bas. Met name deze laatste tentoonstelling maakt een goede kans om ook in Nederland gehouden te worden.
Nog voordat de Belgen de eerste Nederlandse editie van Software Automation georganiseerd hebben, is er al een bod op uitgebracht. Die andere grote exploitant van tentoonstellingsruimten – gesitueerd aan de rondweg van onze hoofdstad – zou volgens Paeme het evenement liever in Amsterdam zien en wilde de rechten dan ook overnemen. Hierop is de organisator echter niet ingegaan: eerdere onderhandelingen met de Rai zouden stroef verlopen zijn, zodat Utrecht kan rekenen op de nieuwe automatiseringsbeurs. MU