DEN HAAG – Het ministerie van Onderwijs heeft te weinig oog voor de noodzaak de geautomatiseerde systemen bij de Informatie Beheer Groep (IBG) tijdig te onderhouden. Telkens wordt het onderhoud aan deze systemen weer opgeschoven, omdat het ministerie hier te weinig prioriteit aan geeft.
Door de herhaalde omvangrijke aanpassingen krijgt de IB-Groep geen kans het benodigde onderzoek aan de systemen te verrichten. Dit blijkt uit een onderzoek van VB-accountants. Opdrachtgever was de Raad van Toezicht van de Informatie Beheer Groep. Aanleiding tot het onderzoek vormden klachten over deze Groningse instelling, die zorgt voor de uitbetaling van de studiefinanciering. De telefonische bereikbaarheid van de IB-Groep zou slecht zijn, met name aan het begin van het nieuwe studiejaar.
De IB-Groep zelf heeft er bij het ministerie herhaaldelijk op aangedrongen meer geld te geven voor het onderhoud van de computersystemen. In Groningen wordt dit als een groot punt van zorg gezien, maar het departement heeft hier geen oren naar.
De beschikbare middelen gaan op aan het invoeren van nieuwe of gewijzigde wet- en regelgeving. VB-accountants vindt dat de IB-groep wel gelijk geeft. Ook het bureau Berenschot heeft in een rapport van april vorig jaar op het probleem gewezen.
Volgens VB-accountants zou het verstandig zijn over het onderhoud goede afspraken te maken. Dit kan door hiervoor capaciteit te reserveren. Gewezen wordt op het belang van het goed functioneren van de primaire systemen. De opstellers van het rapport hebben de indruk dat het ministerie en de IB-Groep elkaar nogal eens als ’tegenpartij’ beschouwen, terwijl ze juist als partners zouden moeten samenwerken.
De afspraken zouden het fiat moeten krijgen van de politieke leiding van het Onderwijs-ministerie en de Raad van Toezicht van de IB-Groep. Dit zou de spanningen rond het noodzakelijke onderhoud kunnen verminderen. Corr.