De Stichting BSA Nederland reageerde verbolgen op de kritiek in Computable over de pas ingestelde ‘kliklijn’ en liet dit per ingezonden brief aan de lezers van Computable weten.Natuurlijk, illegaal gebruik van software is en blijft uit den boze en vraagt om een goede en zorgvuldige aanpak. Maar hoort daar het openstellen van een telefonische kliklijn en het geven van zilverlingen bij?
Zeg nu eerlijk, welk personeelslid die een plezierige relatie met zijn werkgever heeft, geeft zijn baas aan omdat hij met illegale software werkt? In een normale verhouding zal dat niet voorkomen. Wat derhalve resteert zijn de meer onfrisse praktijken. En die kan men softwareleveranciers zelf ook verwijten.
Zo heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie zich een paar jaar geleden in niet mis te verstane bewoordingen uitgelaten over het jarenlange onrechtmatige licentiebeleid van Microsoft richting PC-fabrikanten. En heeft de rechter zelfs uitgesproken dat het bedrijf de softwarerechten van een concurrent heeft geschonden.
Bij het illegaal gebruik van Novells Netware blijkt dat de Zwarte Pieten zich vooral in het hart van de branche, het dealerkanaal, ophouden en dat de eindgebruiker doorgaans te goeder trouw is.
Maar het opmerkelijkste nieuws betreft de handelspraktijken van de leden van de BSA zelf. Een Nederlandse rechter heeft namelijk vorig jaar de bekende ‘shrink-wrap’-overeenkomst – ‘als u deze envelop openmaakt gaat u akkoord met de licentievoorwaarden’ – naar Nederlands recht ongeldig verklaard. Wie houdt zich dus al jaren niet aan wettelijke voorschriften?
Tegen BSA-voorzitter Koopmans, die zo boos was over de reacties op zijn kliklijn, kan dus worden gezegd: neem eerst zelf de klant en het Nederlandse recht serieus. Stel evenwichtige gebruiksvoorwaarden op en zorg ervoor dat deze op juridisch correcte wijze van toepassing zijn op de rechtsverhouding.