BRUSSEL – De grootste bank van België, Gemeentekrediet, kampte met het probleem dat decentrale verwerking van informatie een verhoogde kans van verlies van gegevens met zich meebrengt. Na een uitgebreide evaluatie, waarin ook produkten van IBM en Storagetek bekeken werden, koos de bank uiteindelijk voor een relatief onbekend produkt.
Gemeentekrediet gebruikt nu software van de firma Harbor voor het automatisch maken van backups voor het mainframe, draaiend onder MVS. Het produkt wordt ook ingezet op diverse andere platforms. Het gaat hierbij om Novell, RS/6000’s onder AIX, Windows NT- en OS/2-servers.
Gemeentekrediet beschikt in België over negenhonderd kantoren, verspreid over het land. Op de automatiseringsafdeling werken zeshonderd mensen. "Het maken van backups was tot vorig jaar een handmatige zaak. Het risico dat hierbij iets mis gaat, blijft bestaan. Maar het probleem werd vooral nijpend omdat steeds meer kritische data op server-platforms terecht komt. Daarom zochten we een geautomatiseerde oplossing voor zowel het mainframe als de andere platforms", zegt Guy Nillis, verantwoordelijk voor de gegevensopslag van Gemeentekrediet.
Shortlist
Na een verzoek om informatie bij twaalf bedrijven, kwamen er uiteindelijk vijf op de shortlist terecht: Storagetek, Amdahl, Innovation Data, IBM met ADSM en Harbor. Na enkele testen viel de keus op deze laatste. "In de laatste fase ging de keus tussen IBM en Harbor. Omdat Harbor op diverse punten beter voldeed, viel de keus op Harbor", aldus Gillis.
In mei vorig jaar installeerde Gemeentekrediet het produkt als test op het mainframe. Al na een maand ging de software in produktie. Inmiddels is Harbor ook geïnstalleerd op de diverse server-platforms.
Op de zeven Novell-servers voert Harbor ieder kwartier een backup uit. Binnenkort komen er nog een paar Novell-servers bij. De tapes worden veertig dagen bewaard. Op het AIX-platform wordt dagelijks een backup gemaakt.
Gedistribueerde systemen
Harbor is een produkt van het Canadese bedrijf New Era, dat onlangs werd overgenomen door Interlink, gespecialiseerd in software voor het verbinden van TCP/IP-netwerken met mainframes.
In 1988 startte New Era met de ontwikkeling van software voor mainframe-backup en archiveringsrobots. Onder de noemer ETS (Enterprise Transport System) ontwikkelde het bedrijf een client/server-infrastructuur als basis voor een aantal applicaties om gedistribueerde systemen te beheren.
Hiermee speelt het bedrijf in op de reeds bestaande infrastructuur van mainframes waarmee veel grote organisaties werken. De bestaande structuur wordt zo transparant mogelijk toegankelijk gemaakt voor gedistribueerde systemen. Daartoe ondersteunt ETS alle gangbare platformen en netwerkprotocollen.
In 1992 kwam het produkt Harbor voor het archiveren en terugzetten van informatie op de markt. Inmiddels zijn er ook modules voor distributie en mutatiebeheer beschikbaar. Hoewel Harbor opvallend goed scoort in testen van adviesbureau Gartner Group, is het produkt nog weinig verkocht. Een insider meent dat dit te wijten is aan de oorsprong van New Era: het bedrijf werd opgericht door technici die weinig affiniteit hebben met marketing. Na de overname door Interlink zal hier wel verandering in komen, zo meent hij.
In Nederland werkt het Duyverman Computer Centrum met een onderdeel van Harbor. Dit rekencentrum van Defensie gebruikt het produkt voor het distribueren van software naar zo’n honderd locaties van het ministerie, verspreid over Nederland en Duitsland. WA