Laat de overheid zich met een Roccade in de hoek schuiven door een ex-manager – nu in vreemde dienst – die door een sluwe combinatie van zetten een zorgvuldig opgebouwde stelling in gevaar dreigt te brengen?
Plotseling doorkruist het voornemen van CSC – een bod uit te brengen op de Roccade Informatie Groep – de zo minutieus voorbereide plannen van Getronics. Het gestaag groeiende concern dat zo’n mooie kans had om deze staatsonderneming over te nemen. De directie van Roccade voelt namelijk het meest voor een inlijving door de ‘Nederlandse’ Getronics Groep. Op een bod van CSC zit het felbegeerde bedrijf niet te wachten.
Tussen Roccade en Getronics bestaan al geruime tijd banden. Beide ondernemingen zijn voor 50 procent eigenaar van Raet. De drie hebben een gezamenlijke omzet van bijna 2,5 miljard gulden en tellen zo’n 8100 werknemers. Als Getronics er ook nog in slaagt Holec Projects over te nemen, dan komen daar nog 160 miljoen omzet en 575 medewerkers bij. Door samenvoeging van deze vier ondernemingen zou Nederlands grootste automatiseringsconcern ontstaan. Maar voor het zover is, moet de Tweede Kamer akkoord gaan met de volledige privatisering van Roccade. Dat zal overigens geen grote problemen geven.
Een eventueel hoog bod van CSC plaatst de overheid, die haar aandelen Roccade wil afstoten, onmiskenbaar voor een dilemma. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën zullen een eventueel hogere opbrengst moeten afwegen tegen het feit dat de Roccade-top graag met Getronics in zee wil.
De avances van CSC richting Roccade zijn extra pikant omdat de nieuwe vice-president van CSC, verantwoordelijk voor de Nederlandse activiteiten, nog niet zo lang geleden bij Getronics op de loonlijst stond. Eind vorig jaar verzuurde de sfeer tussen Getronics-topman Risseeuw en zijn directeur zozeer dat de laatste zijn biezen pakte. Ton aan de Stegge had het amper negen maanden bij Getronics uitgehouden. Hij stapte rond Kerstmis op om vervolgens bij het in Nederland veel kleinere CSC in dienst te treden.
Dat laatste moet voor Risseeuw niet zo’n heel erg gelukkige ontwikkeling zijn geweest, gezien het bod van de Getronics Groep op Roccade. Risseeuw kon echter niet bevroeden dat hij zijn voormalige Groepsraad-lid korte tijd later tegenover zich zou vinden bij de strijd om Roccade. Dat persoonlijke element maakt het komende overnamegevecht bijzonder interessant.
Met welke meesterzet slaat Risseeuw de aanval van zijn dissidente medewerker af? In negen maanden kijk je toch niet alles van een grootmeester af of is er sprake van een patstelling?