De Stichting Business Software Alliance Nederland vecht al jaren tegen softwarepiraterij en ander misbruik van rechten op computerprogramma’s. De hardliners binnen de BSA Nederland hebben overduidelijk gewonnen van de leden die een wat meer gematigd optreden in de markt prevaleren.
Wie mee terug gaat in de tijd, weet dat de stichting in de herfst van 1990 voorzichtig heeft ingezet met de voorlichtingscampagne ‘Software kopiëren, altijd een flop’. Overheid en bedrijfsleven werden op grote schaal per post geïnformeerd over de gevaren van het gebruik van illegale computerprogramma’s, zoals de verspreiding van virussen.
In andere landen werkten lokale BSA-afdelingen tevens met een ‘anti piracy hotline’, waar iedereen, ook anoniem, misbruik kon melden. Zo’n meldpunt zou hier niet komen, aldus de eerste voorzitter van BSA Nederland. Ruim twee jaar later ging de stichting toch overstag. Waarom dat nodig was, had volgens BSA Europe alles te maken met de agressievere opstelling van de ‘club’. De tijd van aardig zijn was voorbij, omdat iedereen zich inmiddels op de hoogte had kunnen stellen van het nieuwe softwarerecht.
Nu, februari 1996, krijgt een werknemer die zijn werkgever ‘aangeeft’ bij het verbond van Amerikaanse sodtwareproducenten nota bene een beloning. Dit kan natuurlijk niet anoniem. De betreffende werknemer moet een contract met BSA sluiten, alvorens hij in aanmerking komt voor een premie van maximaal 5000 gulden.
Heiligt het doel alle middelen? Hoewel de BSA nogal makkelijk deze stap richting machiavellistisch denken zet, is het nog maar de vraag of de ‘bounty fee‘ hoog genoeg is voor iemand die op het punt staat zijn baan te verliezen. Daarnaast loopt de ‘verlinker’ het risico aangeklaagd te worden door zijn ‘verraden werkgever’. In veel arbeidsovereenkomsten is namelijk een geheimhoudingsclausule opgenomen. Trouwens, welke manager kan dit kaliber personeel langer tolereren?