AMSTERDAM – In de onderwijswereld groeit het verzet tegen de studentenchipkaart die een consortium van Informatie Beheer Groep (IB Groep), PTT en IBM landelijk wil gaan invoeren. Stichting Surf pleit daarom voor overleg tussen alle betrokken partijen.
Sinds september loopt in Groningen en Twente een proef met een multifunctionele chipkaart die is uitgebracht door een consortium bestaande uit de IB Groep, PTT en IBM. Behalve als college-, bibliotheek- en OV-jaarkaart kunnen de 20.000 studenten die aan de proef meedoen, de kaart ook gebruiken om te telefoneren en in de mensa te betalen. Bovendien is het mogelijk om er via speciale zuilen die op de campus zijn geplaatst, mee te communiceren met de IB Groep.
Verzet
Uit de evaluatie bleek dat de studenten in het algemeen tevreden waren over de kaart. Voor het consortium was dat voldoende reden om half januari te besluiten de kaart landelijk in te voeren. Nog vóór de zomer willen de initiatiefnemers 200.000 studenten van de chipkaart voorzien. Een aantal onderwijsinstellingen is tegen dit initiatief in verzet gekomen. Zij pleiten voor overleg tussen het consortium, stichting Surf, de Nederlandse banken en andere potentiële dienstaanbieders om te komen tot een chipkaart die primair gericht is op gebruik in het onderwijs en daarnaast ook voor andere toepassingen, zoals elektronisch betaal- en telefoonkaart, kan worden gebruikt.
Dit pleidooi staat te lezen in het Surf-rapport ‘Chipcard-gebruik door Universiteiten en Hogescholen’, dat is geschreven door een projectgroep waarin elf instellingen participeerden en eind januari openbaar werd gemaakt. De opdracht aan de projectgroep luidde: ‘Onderzoek de mogelijke invoering van een HO-chipcard, die voldoet aan standaards, die nationale functies kan ondersteunen, die algemene HO-functies ondersteunt, die algemene functies op instellingsniveau vastlegt in bindende standaards, die niet-standaard functies per instelling toelaat, en bepaal wat de invoering van zo’n kaart voor de instellingen betekent.’
Kritiek
Een belangrijk punt van kritiek is het bedrag dat de onderwijsinstellingen voor de chipkaart van het consortium rond de IB Groep moeten gaan betalen. Er wordt gedacht aan een bedrag van 15 gulden. Dat wordt in het algemeen te duur gevonden. Omdat de kaart van het consortium ook in de plaats moet komen van de OV-jaarkaart zullen de kosten jaarlijks terugkeren. De Rijksuniversiteit Groningen bijvoorbeeld vindt 5 gulden per kaart meer dan voldoende en is inmiddels met andere producenten van multifunctionele chipkaarten in gesprek. Ondermeer met Xafax, de fabrikant van de huidige Groningse collegekaart.
Gesprekken
In het Surf-rapport wordt de aanbeveling gedaan om in Surf-verband nadere afstemming te laten plaatsvinden over de minimale gemeenschappelijke functionaliteit, de architectuurkeuze en de implementatie van de kaart. Voorts meent de projectgroep dat Surf een coördinerende rol moet gaan vervullen bij de selectie van de organisatie die de kaart zal uitgeven en beheren.
Volgende week worden door stichting Surf de eerste gesprekken met ondermeer de HBO-Raad en het consortium dat de landelijke studentenchipkaart wil uitbrengen, om te bezien op welke manier tegemoet kan worden gekomen aan de wensen die de projectgroep heeft geformuleerd. CZ