AMSTERDAM – Zowel de Duitse computerleverancier Comparex – vooral bekend uit de mainframe-markt – als het Amerikaanse Data General (DG) komen uit met nieuwe opslagsystemen voor ‘open’ omgevingen. DG maakte al eerder furore met zijn Clariion-schijfcomplexen, voor Comparex is deze markt helemaal nieuw.
Comparex is wederverkoper van de computerprodukten van het Japanse Hitachi. Dit megaconcern beschikt al jaren over Unix-servers en bijbehorende randapparatuur. Deze werden tot voor kort louter op de Japanse thuismarkt verkocht. Eind vorig jaar startte dochteronderneming Hitachi Data Systems met leveringen in de Verenigde Staten en bepaalde Europese landen. Comparex volgt nu in de overige landen van dit continent.
Bijzonder van de Comparex-schijven is dat deze niet alleen te koppelen zijn aan verschillende Unix-servers, maar ook in AS/400-omgevingen te gebruiken zijn. Bovendien kunnen de schijven aan PC-servers verbonden worden.
Vier modellen
Het aanbod omvat in eerste instantie vier modellen, die te configureren zijn volgens de raid-niveaus 0, 1 of 5 of een combinatie hiervan. Raid staat hier voor redundant array of inexpensive disks, een architectuur van relatief goedkope schijven, die elkaars functie kunnen overnemen in geval van calamiteiten. De maximum opslagcapaciteit bedraagt 83 gigabyte, maar er is al een model van twee gigabyte. Om de gegevensoverdracht te versnellen heeft Hitachi een cache-geheugen ingebouwd, dat in grootte te variëren is van 4 tot 256 megabyte. Kapotte schijven zijn te vervangen zonder het subsysteem te stoppen.
Hoewel Comparex nieuw is in de markt van Unix- en AS/400-systemen, hoopt het bedrijf via bestaande mainframe-klanten op een snelle entree. Veel mainframe-gebruikers hebben hun centrale verwerking inmiddels omringd met kleinere computers voor het afhandelen van specifieke taken. Veelal gaat het hier om AS/400’s en Unix-machines.
Derde generatie
Al langer in deze markt speelt Data General mee, dat eind vorige week zijn derde generatie raid-opslagsystemen aankondigde. Behalve sneller dan voorgaande modellen, zouden de nieuwe systemen vooral betrouwbaarder zijn. Dit bereikte de onderneming door de machines te ontdoen van single points of failure, onderdelen die – als zij kapot gaan – het gehele apparaat kunnen stilleggen.
De doorvoersnelheid van gegevens is volgens Data General verhoogd met een factor twee tot tweeënhalf. Dit is bereikt via het plaatsen van een snellere processor – de Motorola Power-pc 603e – in de controller. Het bedrijf beweert met het topmodel zo’n 6000 in- en uitvoerhandelingen per seconde gerealiseerd te hebben. De prijs ligt rond de anderhalve dollar per megabyte. MU