Ik voelde mij door twee artikelen in uw uitgave van 26 januari (‘Windows 95 drijft omzet en winst Microsoft op’ en ‘Onduidelijkheid over toekomstplan voor OS/2’), gedreven tot een reactie.
Ik ben verbaasd hoe PC-centrisch en vooral Microsoft-centrisch de computervakpers blijkt te zijn. Het is wel erg toevallig dat elke keer wanneer Microsoft of diens produkten niet aan mede de door de pers veroorzaakte verwachtingen voldoen, de aandacht ineens wordt afgeleid. Nu is daar ’toevallig’ wéér het gerucht in de Amerikaanse vakpers dat IBM nu toch écht OS/2 gaat laten vallen (na dergelijke voorspellingen voor 1993, 1994 en 1995) en ondanks stellige tegenspraak van IBM wordt dit ook in Nederlandse bladen gebracht.
Die durven dan over onzekerheid te spreken! Brengt de pagina-grote advertentie op de achterzijde van bladen over OS/2 Warp Connect u niet een beetje aan het twijfelen omtrent uw geloof in een geruchtencolumn in een Amerikaans blad? Dat zou wat zijn als het Financieel Dagblad de uitingen van Youp van ’t Hek over politiek beleid boven die van een minister zou stellen!
Iedereen kan snappen dat IBM het zich zelfs bij slechte verkoopcijfers niet kàn veroorloven om met OS/2 te stoppen, omdat ze daarmee de hele client-kant zouden opgeven aan Microsoft, zodat deze de voor IBM belangrijke markt van AS/400 en mainframes zou kunnen dicteren.
Intussen zijn er meer dan 13 miljoen licenties van 32-bits OS/2 verkocht, dat is tien keer zoveel als voor NT, waar continu over geschreven wordt alsof het magie betrof. "Verdubbeling van verkopen NT". Ja, da’s bij die aantallen niet moeilijk. OS/2 Warp verkocht vóór introductie van Windows 95, met alle goedgelovigen nog in blijde verwachting, al het dubbele per maand, en deze verkopen zijn intussen nog meer dan verdubbeld. In december zijn er net zo veel exemplaren gekocht als er (volgens IDC) in totaal NT verkocht is!
Daarnaast is het opvallend hoe weinig aandacht wordt besteed aan de slecht lopende verkoop (vooral gezien de jarenlange opgebouwde verwachting) van Windows 95, waar iedereen gewoon naar zou upgraden (een voorspelling van 30 miljoen in ruim vier maanden en niemand die een wenkbrauw optrok) en het creatieve boekhouden van Microsoft eromheen. Sterker nog, het wordt nog zo neergezet alsof het een groot succes en een winstmaker is.
Waarom wordt er niet verteld dat Microsoft de verkoop van de initiële 8 miljoen exemplaren aan de tussenhandel, die vóóruit diende te betalen, over ten minste drie kwartalen uitsmeert om niet te laten opvallen dat de verkopen een steile neerwaartse curve vertonen (in december 200.000 exemplaren, tegen 1 miljoen voor OS/2 Warp). En dit ondanks verwoede pogingen om ze met behulp van combinatie-aanbiedingen op peil te houden, terwijl de pakketten stoffig worden in de magazijnen van de winkels.
Waar is het verhaal dat Microsoft 70.000 CD’s Windows 95 weggeeft aan alle bezoekers van de Amerikaanse Super Bowl? Waarom wordt geen melding gemaakt van een gemiddeld inleverpercentage van 35 procent van de exemplaren (door eindgebruikers en de tussenhandel) die wél gekocht werden, tegen 0,1 procent OS/2? Waar is de verontwaardiging als Microsoft de Zwarte Piet aan de handel geeft door te zeggen dat ze ’te veel gekocht’ hebben (goh, waarom zouden ze zulke verwachtingen hebben gehad?).
Vraagt zich niemand op de redacties af waarom een PR-fabriek als Microsoft in alle talen zwijgt over de verkopen? Waarom wordt er gezegd dat ‘de beurs de cijfers prima’ vond, terwijl de aandelen – die overigens ook geen dividend opleveren – van 109 (deze zomer) zijn gekelderd tot in de 80 dollar en Microsoft is afgevoerd van de lijst van ter koop aanbevolen aandelen?
Waarom wordt niets gezegd over het slechte financiële resultaat van bedrijven die hun lot hadden verbonden aan Windows 95, zoals Corel, dat Draw aan de straatstenen niet kwijt kan en wiens aandelen meer dan 20 procent zijn gedaald, en Symantec (Norton Utilities), terwijl het OS/2-ontwikkelaars voor de wind gaat? Of de uitblijvende Windows 95-applicaties (OS/2, dat volgens de legende weinig applicaties heeft, had 180 dagen voor de introductie van Windows 95 al 2000 applicaties, en dat aantal zou er volgens Microsoft al negentig dagen na de introductie voor Windows 95 zijn. Na 180 dagen waren er 197 applicaties met het Windows 95-logo, waaronder óók Windows 3x-applicaties) Waar is de vermelding van Texas Instruments, de enige notebookleverancier met slechte verkopen, en toevallig ook de enige die alleen Windows 95 op hun nieuwste model wilden leveren en ook niet van plan waren drivers voor andere systemen te leveren (inclusief Dos en Windosw 3.x).
Waar blijven de berichten dat PC-fabrikanten liever Windows 3.1 blijven leveren (als het wurgcontract van Microsoft dat toelaat) bijvoorbeeld door middel van het Dual Pack, waarbij de klant kiest voor één van de twee, maar waar Microsoft weer twee ‘gebruikers’ kan tellen?
Is het niet nieuwswaardig dát de oude versie van Windows nog verkocht word, en hoeveel? Gaan de bedrijven die in de ‘vakpers’ geloofden zonder enige spijt ten onder? Wordt het niet eens tijd voor een gerucht van Windows 95 of NT? En dan ook eens aandacht voor een industry phonomenon als Linux, dat kon wel eens populairder zijn dan NT.
Ing E.L.J. Vaes, systeemontwerper