DEN HAAG – In de Tweede Kamer is opschudding ontstaan over het voornemen van minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) om voor zijn departement een eigen salarissysteem te ontwikkelen. Tot verbazing van het Kamerlid Stellingwerf (RPF) gaat Dijkstal voorbij aan het feit dat onlangs op het ministerie van Defensie een splinternieuw 93,7 miljoen gulden kostend salarissysteem in gebruik is genomen.
Stellingwerf begrijpt niet waarom geen aansluiting is gezocht bij dit ‘Nieuw Salarissysteem voor de Krijgsmacht (NSK)’. Het RPF-kamerlid heeft minister Dijkstal in schriftelijke vragen om opheldering gevraagd.
Het confessionele kamerlid vindt het vreemd dat uitgerekend minister Dijkstal zijn departement op eigen houtje het salarissysteem laat vernieuwen. Dijkstal zou als coördinerend bewindsman bij de overheidsautomatisering het goede voorbeeld moeten geven, vindt Stellingwerf.
Meer coördinatie
De politieke top van Binnenlandse Zaken heeft de laatste jaren herhaaldelijk aangedrongen op meer coördinatie bij de automatisering. Nu het salarissysteem van Binnenlandse Zaken aan vernieuwing toe is, ligt daar volgens de RPF-fractie een kans. Het lijkt Stellingwerf niet meer dan logisch dat ministeries eens bij elkaar te rade gaan en niet telkens weer eigenhandig ontwikkelingen oppakken. Volgens hem is het veel doelmatiger gebruik te maken van systemen die de Staat der Nederlanden al in haar bezit heeft. "Minister Dijkstal moet met goede argumenten komen, als hij er geen gebruik van wil maken."
Hij hoopt dat zijn vragen nog op tijd komen om de plannen te stuiten. Binnenlandse Zaken zou al op het punt staan een contract voor aanbesteding van het project af te sluiten. Overigens is Defensie ondanks de hoge ontwikkelkosten best tevreden over het nieuwe salarissysteem. Vorig jaar september had de voor de bouw verantwoordelijke projectmanager Rob ’t Hart nog goede hoop het systeem ook elders in te kunnen zetten. Met name van de regelgevingsgenerator die speciaal voor het NSK is ontwikkeld, zouden ook andere organisaties kunnen profiteren. Deze generator valt immers te gebruiken voor alle systemen met een complexe regelgeving. Zelfs voor het berekenen van subsidies en uitkeringen zou het zijn nut kunnen bewijzen, aldus ’t Hart vorig jaar. Corr.