AMSTERDAM – De derde telecom-alliantie is een feit. Global One, de club van Deutsche Telekom, France Telecom en Sprint zal in Nederland snel marktaandeel verwerven in de markt voor spraak- en dataverkeer. Ze doet dat bij voorkeur zonder eigen kabels, zegt de directeur, Paul van Doorn.
Van Doorn (38), nu drie jaar directeur van Sprint in Nederland, kreeg het vertrouwen van de aandeelhouders van Global One boven Eric Smith en Jean-Jacques des Pins, die de twee afdelingen (data en spraak) van France Telecom (FT) in Nederland leidden.
Sprint moest zich vanwege de op handen zijnde alliantie met Deutsche Telekom en France Telecom in Europa koest houden. France Telecom deed het ondertussen niet goed in Nederland, want ze verloor tenders van Unisource en British Telecom (BT).
Van Doorn, ex-Kpmg, wil uitsluitend vooruitkijken: "De telecommarkt is een prijsmarkt, waarin kwaliteitsnormen nog onvoldoende een rol spelen. We zullen ons daarin moeten onderscheiden." Prijzen zijn afhankelijk van kostprijzen en daar wringt de schoen. Zowel PTT Telecom, BT, DT en FT verdienen aan monopolies waarmee ze buitenlandse expansie bekostigen. Sprint vormt op deze regel een uitzondering. Van Doorn houdt er niet van om de brij heen te draaien. Op de vraag wanneer Global One break-even moet zijn, schiet hij in de lach: "Break-even is, zeg maar, een exclusieve discussie op laag niveau. Daarvoor zou je kostprijzen exact moeten weten, en de vaststelling daarvan is een enorm probleem. Dat is werkelijk het eczeem van de huidige telecommarkt."
Lasten
In elk geval draagt Global One in Nederland de lasten van een personeelsbestand dat reeds 75 personen telt. Het bedrijf heeft een tijdelijk onderkomen in Hoofddorp, in afwachting van een nieuw kantoor in Amsterdam. Tweederde van het personeelsbestand komt van France Telecom. Recrutering vindt Van Doorn geen groot probleem: "Natuurlijk hebben we wat deskundigheid van PTT en ook van Swift, maar het merendeel betreft jonge mensen uit allerhande branches. Bij aanvang hebben ze geen bal verstand van telecom, maar we leiden ze zorgvuldig op. Automatiseerders? Nauwelijks," zegt hij. "Want het denken in termen van ‘dozen schuiven’ zit er bij die mensen vaak diep in, op een paar goede uitzonderingen na."
Unilever, Arboned en Filmnet zijn grote klanten, maar Global One wil er veel meer. Een bepaling van het marktaandeel vindt Van Doorn nog moeilijker dan van de kostprijs: "We staan nog aan het prille begin. Als ik zou weten wat de markt is, zou ik het cijfer geven. De expansie en de snelheid van de technologische veranderingen zijn fenomenaal. Neem een transmissietechniek als frame relay. Dat is in korte tijd de helft van de omzet gaan uitmaken. Nu staan we weer voor het hele Internet-verhaal, waarin Sprint overigens een heel belangrijke rol in het transport speelt."
Kopen of maken
Sprint transporteert data en spraak over huurlijnen, France Telecom buiten Frankrijk ook. PTT daarentegen koopt in het buitenland veel telefoon- en tv-kabel. BT is er pas mee begonnen in Nederland, met de joint-venture met de Nederlandse Spoorwegen. France Telecom/Sprint was in de race voor de NS, maar volgens Van Doorn niet overtuigend: "We benijden BT niet. Ik ben geen voorstander van het bezit van kabels, zolang de klant er niet om vraagt. Met huur ben je flexibeler. Inderdaad, ook afhankelijker, maar ik investeer toch liever in management- en factureringssystemen dan in kabels. Gerard Simonet, de baas van France Telecom Transpac, is evenmin overtuigd van het strategisch voordeel van het zonder meer bezitten van kabels." De discussie is echter nog niet ten einde. Dus blijft de grote vraag of Global One zich ook van een eigen kabelinfrastructuur voorziet. De kansen die nog open liggen, zijn de energiebedrijven met hun lange afstand-kabels, de tv-kabelexploitatiemaatschappijen en zelfstandige tv-kabelbedrijven.
Inkoop van capaciteit
Van Doorn: "Make or buy, dat is de vraag. We praten dus met energiebedrijven niet alleen over deelname, maar vooral over inkoop van capaciteit. De energiewereld is echter nog voorzichtig. Ze bekent nog geen kleur en staat zeker niet te springen om infrastructuur te verkopen." PO
Fransen stappen in Cellway
Volgens Global One, het samenwerkingsverband van de Duitse PTT, France Telecom (FT) en Sprint, is de kans klein dat Global One in Nederland meedingt naar de PCN-vergunning die volgend jaar wordt vergeven. De onderneming wil internationale diensten bieden. Wel kan FT of DT meedingen, en vervolgens samenwerken met Global One.
FT heeft in Nederland een aandeel in Ram Mobile Data en videotex Nederland. In Hoofddorp bezitten FT en DT het bedrijf Eurolog voor elektronische diensten voor de transportsector.
Recentelijk kocht FT een belang van 50 procent in Cellway, na PTT de grootste serviceprovider in mobiele telecommunicatie. France Telecom kocht het aandeel van Martin Dawes. Volkswagenimporteur Pon Holdings behoudt de resterende 50 procent in Cellway.
Volgens Van Doorn zullen die participaties op zichzelf blijven staan, ofschoon samenwerking – waar mogelijk – voor de hand ligt.