ROTTERDAM – De prijs van bandbreedte op telefoonkabels neemt tot 2005 met een factor 1000 af, waardoor de elektronische snelweg snel naderbij komt. Dit suggereert KPN in het ‘Meerjarenbeleid Concessies 1996-2000’, een rapport dat de onderneming weigert openbaar te maken, in verband met de gevoeligheid van de beursnotering op Wall Street, maar dat zij wel heeft verspreid onder een beperkte groep relaties in Nederland.
Door betere compressietechnieken en de groeiende concurrentie neemt de druk op prijzen van telecomcapaciteit fors toe. De verkoop van transport wordt dan steeds meer onderdeel van een bredere dienst, zo schrijft KPN.
Het bedrijfsleven kan glasvezel tot aan de voordeur krijgen. Met aanbieders probeert PTT Telecom invulling te geven aan diensten op glasvezelringen rond steden. Cityring in Amsterdam en Portnet in Rotterdam zijn daar voorbeelden van. Dienstenontwikkeling blijkt echter moeizaam op gang te komen. Voor consumenten en het mkb houdt PTT Telecom het de eerste jaren nog op Isdn, maar de opvolger staat al klaar. In het lab experimenteert KPN met compressietechnieken die de capaciteit van koper vergroot van 30Kb/s tot minimaal 2Mb/s. Deze technieken maken de aanleg van glasvezel tot aan de woning overbodig.
Opvallend in het rapport is de overweging van PTT Telecom om eventueel capaciteit te huren bij energiebedrijven en tv-kabelexploitanten, indien de eigen aansluitingen tekortschieten.
Ingreep
Met het oog op de verlaging van prijzen van huurlijnen met een factor 1000, eist de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) in lijn daarmee direct een halvering van de huidige prijzen. Dit zal zij bepleiten in een hoorzitting op 22 februari, die gaat over het ‘Consultatiedocument kostenoriëntatie huurlijntarieven’, dat minister Jorritsma voor commentaar naar marktpartijen heeft gestuurd. Ze stelt voor PTT Telecom te dwingen tarieven voor huurlijnen aan te passen aan de kostprijs en ook enigszins aan tarieven van British Telecom en Telia in Zweden. Dat betekent 20 procent lagere tarieven voor digitale huurlijnen. Tarieven voor analoge huurlijnen moeten gemiddeld 10 procent dalen, met een uitschieter van 40 procent voor M.1020 en M.1025 huurlijnen.
BTG vindt dat de minister daarmee te weinig druk uitoefent op de PTT. Telecom zelf wil echter de prijs voor analoge lijnen met maximaal 5 procent, voor digitale huurlijnen nationaal met maximaal 10 procent en internationaal met 5 tot 20 procent verlagen. PO