NIEUWEGEIN – De omzet van opslagleverancier EMC in de Benelux ontlokte concurrenten als IBM en Comparex al uitspraken als zou een groot deel daarvan afkomstig zijn uit de handel tussen verschillende vestigingen van EMC, maar 1995 maakt een eind aan alle twijfels. Hoewel inderdaad niet duidelijk is hoeveel geld er gemoeid is met deze handel binnen de onderneming, duidt het explosieve groeipercentage van 245 procent op fenomenale resultaten.
Alleen al in de Benelux zag EMC de omzet stijgen van 27,5 tot 67,5 miljoen dollar. Het maakt de vestiging in Nieuwegein tot de beste in de wereld voor deze fabrikant, die aan de wieg stond van de raid-apparatuur. Volgens algemeen directeur Bas Broekarts is de groei te danken aan doorbraken in belangrijke economische sectoren, zoals de financiële wereld, de telecommunicatie en bij produktiebedrijven.
Raid staat voor redundant array of inexpensive disks. Het gaat hier om clusters van relatief goedkope schijven, die – in het geval van EMC – via een cachegeheugen en een slimme controller te koppelen zijn aan een groot aantal verschillende computers. Met name de software voor de controller is het handelsmerk van EMC, de hardware wordt volledig ingekocht bij derden.
Wereldwijd komt EMC in 1995 uit op een omzet van 1,92 miljard dollar, iets minder dan de eerder geschatte 2 miljard. Op deze omzet werd een winst geboekt van 366 miljoen dollar, een toename van 45 procent. Het bedrijf heeft inmiddels 500 miljoen dollar in kas en gaat over een periode van vijf jaar maximaal 15 miljoen aandelen terugkopen. Daarnaast moeten overnames niet uitgesloten worden.
Volgens eigen zeggen is EMC nu de grootste opslagleverancier in de mainframe-markt. Met een marktaandeel van zo’n 40 procent is het zelfs IBM (37 procent) voorbij gestreefd. Storagetek en Hitachi kunnen volgens cijfers van IDC ieder bogen op zo’n 10 procent van de markt. In Nederland denkt Broekarts zelfs een marktaandeel van zo’n 55 procent te hebben.
Sinds ongeveer een jaar levert EMC ook opslag voor ‘open’ Unix-systemen. Deze produktcategorie is inmiddels goed voor een wereldwijde omzet van 200 miljoen dollar. Broekarts schat in de Benelux voor zo’n 3 miljoen dollar aan deze produkten verkocht te hebben. Voor dit jaar rekent hij op minimaal 10 miljoen. Wereldwijd moet dit 600 miljoen dollar worden, een verdrievoudiging.
Eén van de oorzaken van deze sterke groei, is de explosieve ontwikkeling van de capaciteitsbehoefte van Unix-gebruikers. Vooral grafische en multimediale toepassingen (workflow, imaging) trekken een zware wissel op de beschikbare opslag. "Uit onderzoek blijkt dat Unix-gebruikers jaarlijks 20 tot maar liefst 300 procent meer opslag nodig hebben", aldus Broekarts.
In februari komt EMC met twee nieuwe produkten: Extended Online Storage en de EMC Data Manager. Het eerste produkt is een zeer goedkoop raid-systeem dat voor een deel de markt van tape-units moet ondergraven. EMC hoopt de prijs zo aantrekkelijk te kunnen maken, dat organisaties ervoor kiezen meer gegevens online beschikbaar te gaan houden in plaats van te archiveren op magnetische band.
De Data Manager is een subsysteem dat alleen bedoeld is voor het maken van backups. Het bestaat uit een server van Sun Microsystems, gecombineerd met tape-units en software. "Vooral bij 24-uurs operatie blijkt er nauwelijks capaciteit te bestaan voor het maken van backups. Met de EDM wordt de centrale processor niet belast." MU
Eén petabyte
Recentelijk bereikte EMC de één petabyte aan geleverde opslagcapaciteit met de Symmetrix. Dit produkt is een raid-systeem, voorzien van cache-geheugen voor snelle overdracht van de opgeslagen gegevens. Een petabyte is gelijk aan duizend terabytes. Plastischer uitgedrukt is dit het equivalent van 250 miljard pagina’s tekst, 20 miljoen archiefkasten, 500 miljoen ‘high-density’ diskettes, 1,7 miljoen CD-Roms of 83.000 opgeslagen videofilms.