GRONINGEN – De studenten-chipkaart wordt op grote schaal ingevoerd. Deze zomer al krijgen 200.000 studenten deze multifunctionele chipkaart. Het is de bedoeling dat in 1998 alle studenten en medewerkers van mbo-scholen, hogescholen en universiteiten over een dergelijke kaart beschikken. De initiatiefnemers hopen hierover de komende twee jaar met alle betrokken onderwijs-instellingen overeenstemming te bereiken.
De initiatiefnemers hebben vorige week donderdag besloten tot een landelijke invoering van de kaart. IBM Nederland, PTT Telecom en de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) hebben daartoe een samenwerkings-overeenkomst gesloten. De studenten kunnen met de chipkaart reizen, betalen, telefoneren en communiceren met de IB-Groep. Medewerkers krijgen een kaart met beperktere mogelijkheden.
Vorig jaar september werd aan 20.000 studenten in Groningen en Twente een chipkaart verstrekt. De ervaringen hiermee zijn zo goed dat nu is besloten tot grootschalige invoering. Betrokken studenten zijn tevreden over het gemak waarmee de kaart kan worden gebruikt. Ze geven de kaart het rapportcijfer zeven. De universitaire instellingen en hoge scholen waar de proef wordt gehouden, zijn eveneens tevreden. Aanvankelijk waren er problemen, maar die zijn opgelost.
De kaart die de studenten krijgen, is van hetzelfde type als de multifunctionele kaart die PTT Telecom en de Postbank van plan zijn op de markt te brengen. Beide ondernemingen werken aan een concept, waarbij meerdere functies op een kaart zijn te combineren zoals het betalen en telefoneren. Dit concept verschilt overigens met dat van de overige banken, die menen dat de kaart van PTT Telecom en de Postbank onvoldoende beveiligingsmogelijkheden biedt.
PTT Telecom en Postbank willen binnen een jaar beginnen met de uitgifte van hun multifunctionele chipkaarten voor het brede publiek. Grootwinkelbedrijven kunnen de betaalfunctie die aan dit soort kaarten is verbonden, combineren met loyaliteitsprogramma’s als waren het elektronische zegels. Corr.