EINDHOVEN- Na ruim een jaar lang in een oprichtingsfase te hebben verkeerd, is vorige maand het Institute for Business Engineering and Technology Application (Beta) van start gegaan. Dit jaar wil Beta een aanvraag indienen voor een officiële erkenning door de Koninklijke Academie van Wetenschappen.
De onderzoeksschool Beta noemt zich het grootste researchinstituut in Nederland op het gebied van inrichting en beheersing van bedrijfsprocessen in een technologisch hoogwaardige omgeving. Het is een samenwerkingsverband tussen de Technische Universiteiten Eindhoven en Twente. De deelnemende faculteiten zijn Technische Bedrijfskunde en het Centrum voor Produktie Logistiek en Operationeel Management (CPLOM) van Twente en Technologie Management en Wiskunde & Informatica van Eindhoven. Inmiddels hebben ook de TU Delft en de Landbouwuniversiteit Wageningen de intentie uitgesproken een deel van hun onderzoek op het gebied van bedrijfsprocessen bij Beta onder te brengen.
Expertisegebieden
De deelnemende faculteiten hebben hun lopende onderzoeksprojecten gebundeld in vier expertisegebieden: Business Process Design, Operational Management, Information Engineering en Operations Research & Statistics. Het onderzoek is in zogeheten applicatieprogramma’s georganiseerd. In dergelijke programma’s werken universitaire medewerkers, promovendi en ontwerpers samen met het bedrijfsleven.
"Wij hoeden ons ervoor om de advies- en consultancybureaus concurrentie aan te doen. Je zou kunnen zeggen dat deze bureaus potentiële klanten van ons zijn, aangezien we ons toch vooral richten op redelijk fundamenteel onderzoek, waarmee wij grenzen willen verleggen. Het gaat om het zoeken naar nieuwe wegen voor de wat langere termijn", aldus directeur ir P. den Hamer. Het doel van Beta is dan ook het ontwikkelen van wetenschappelijke kennis om vraagstukken uit het bedrijfsleven te kunnen oplossen en de opgebouwde kennis adequaat te laten doorstromen naar het bedrijfsleven.
Internationaal
Binnen Beta zijn zo’n tachtig onderzoekers actief. Het ins tituut onderhoudt nauwe relaties met het Frits Philips Institute for Quality Management, Twente Quality Centre en TSM Business School. Op internationaal gebied werkt Beta samen met ondermeer Stanford University, Insead en het Frauenhofer Institut. Naast participatie in een aantal Europese projecten, verricht Beta onderzoek voor ondernemingen zoals Baan, Philips en NS. "Het is een misvatting te denken dat we ons uitsluitend richten op onderzoek ten behoeve van de industrie", zegt Den Hamer. "Het gaat in het algemeen om het vinden van antwoorden op vragen die leven bij alle branches die in een technologie-intensieve omgeving werken. Dus ook dienstverlenende bedrijven zoals ziekenhuizen, banken, verzekeringsmaatschappijen of luchtvaartmaatschappijen."
Mislukt
Een aantal jaren geleden hebben de TU’s van Twente en Eindhoven al eens geprobeerd een onderzoeksschool te stichten. Daarbij waren toen ook de faculteiten Bedrijfskunde van de Groningse universiteit en de Erasmus universiteit betrokken. Deze poging is mislukt. Volgens Den Hamer konden de initiatiefnemers het niet eens worden over de vraag of het onderzoek vanuit een bedrijfseconomische invalshoek dan wel vanuit de optiek van het technologiemanagement moest worden bedreven. "Beta heeft nu gekozen voor de technologische invalshoek. Daar liggen onze wortels immers", meent Den Hamer. CZ