AMSTERDAM – Ton aan de Stegge, lid van de Groepsraad van Getronics, legt na een kort dienstverband zijn functie neer. Hij wordt de nieuwe directeur van Computer Sciences Corporation (CSC) in Nederland. De van Cap Volmac afkomstige Aan de Stegge hield het slechts drie kwartalen bij Getronics uit.
Volgens Rob Daamen, bestuurder van de FNV Dienstenbond, kreeg Aan de Stegge onvoldoende ruimte om zijn plannen uit te voeren. Bij zijn aanstelling in april 1995 werd hem de leiding over vier werkmaatschappijen toevertrouwd. Maar de dominante bestuursvoorzitter A. Risseeuw gunde hem weinig vrijheid. "Dat was voor de partijen reden om uit elkaar te gaan", stelt districtsbestuurder Daamen.
Getronics reageerde met een korte verklaring op het uitlekken van de scheiding tussen Aan de Stegge en Getronics. Directeur Aan de Stegge zat aan het eind van zijn proeftijd, zo stelt het bedrijf. Beide partijen vonden het toen beter uit elkaar te gaan.
Weinig gebruikelijk
Overigens is op het niveau van directeuren weinig gebruikelijk van een proeftijd te spreken. Bovendien bevestigt het feit dat zijn proeftijd na een half jaar weer met drie maanden moest worden verlengd, de indruk dat het tussen Aan de Stegge en Risseeuw al geruime tijd niet boterde.
Aan de Stegge had ondermeer de verantwoordelijkheid over Getronics Software. Daar was men overigens tevreden over de bedrijfsvoering van de nieuwe directeur, weet Rob Daamen. Verder had Aan de Stegge de dagelijkse leiding over het Computer Uitwijk Centrum, Synergie Consultancy en Transaction & Card Systems.
Daarvoor was hij werkzaam bij Cap Volmac als directeur van de divisie Telecom & Services. Hij verwierf in die functie een goede reputatie. Maar Aan de Stegge verkeek zich bij Getronics op de ‘aparte cultuur’. Risseeuw houdt daarbij zeer strak de touwtjes in handen. Deze staat bekend als een kundig bestuurder, die echter weinig tegenspraak duldt.
Joost van Beek, effecten-analist van Van Meer James Capel, volgt Getronics al jaren. Zijn oordeel over Getronics is overwegend positief. Winst en omzet ontwikkelen zich prima. Risseeuw drukt een groot stempel op het beleid van de onderneming. Tot nu toe gebeurt dat met succes. Maar voor de continuïteit is het belangrijk ook de mensen om hem heen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid te geven.
Typische alleenheerser
Een typische alleenheerser als Risseeuw heeft daar moeite mee, zeker als het om acquisities gaat. Rob Daamen beaamt dit. Illustratief voor de gang van zaken bij Getronics is dat Aan de Stegge voorlopig niet wordt opgevolgd. De vier werkmaatschappijen moeten rechtstreeks aan Risseeuw rapporteren. "Die trekt de touwtjes weer strakker aan," zegt de districtsbestuurder.
Overigens zijn de verhoudingen tussen de vakbonden en Getronics de laatste maanden verbeterd. Een jaar geleden stonden beide partijen nog in de rechtszaal tegenover elkaar. Het niet naleven van de cao voor de kantoormachine-branche leidde tot een conflict. Geveke Electronics, onderdeel van Getronics, meende toen geen mogelijkheden te hebben tot het verkorten van de arbeidsduur. Het bedrijf kampte met grote aantallen onvervulde vacatures. In deze situatie is nog maar weinig verbetering gekomen. Daamen spreekt over vierhonderd vacatures. Reden is niet alleen de krappe arbeidsmarkt voor specialistische IT-functies maar ook het matige imago van Getronics als werkgever. Corr.
Imago
Overigens doet Getronics wel moeite zijn imago als werkgever te verbeteren. Half februari hoopt de bond met het bedrijf afspraken te kunnen maken over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Het sociale gezicht van Getronics zal dan aanzienlijk verbeteren. Daamen verwacht dat het sociale beleid meer inhoud zal krijgen.
Ook de carrière-perspectieven van de werknemers zullen beter worden geregeld. Daamen: "Nu gebeurt het vaak dat werknemers van tegen de veertig jaar ineens moeilijk inzetbaar worden. Hen wordt dan een gebrek aan flexibiliteit en creativiteit verweten. Dat moet veranderen. Wordt tijdig begonnen met scholing dan is te voorkomen dat deze werknemers op hun veertigste voor te oud worden versleten.
Het verdient ook aanbeveling met betrokken werknemers regelmatig de toekomstperspectieven te bespreken. Per saldo kan dit voor een onderneming goedkoper zijn. Nu zie je vaak dat ondernemingen moeten reorganiseren om van hun oudere werknemers af te komen. Dat is verhoudingsgewijs duurder dan met een sociaal beleid werknemers tijdig voor te bereiden op hun toekomst.