AMSTERDAM – Het Nederlandse high tech-bedrijf ASM Lithography (Asml) gaat bij uitstek profiteren van het gebrek aan wafer steppers die nodig zijn voor de produktie van halfgeleiders. De geavanceerde fotolithografische projectie-systemen die een essentiële schakel vormen bij de produktie van halfgeleiders, zijn momenteel zeer moeilijk leverbaar door de enorme vraag. Als gevolg hiervan zal een deel van de investeringen die de halfgeleider-industrie heeft geraamd voor dit jaar, worden doorgeschoven naar ver in 1997.
Dit stelt de afdeling effectenonderzoek van ING Barings in een rapport over Asml, een bedrijf dat volledig gespecialiseerd is in apparatuur voor de halfgeleider-industrie. Vorig jaar namen de investeringen in deze sector meer dan 60 procent toe. In 1996 en 1997 zal de groei veel lager zijn, niet zo zeer door minder vraag of het risico van overcapaciteit als wel door de gebrekkige verkrijgbaarheid van vitale produktie-apparatuur.
50 Procent groei
De bank verwacht dat de omzet van Asml in de periode van 1994 tot 1997 gemiddeld 50 procent per jaar zal groeien. Samen met een relatief lagere kostenstijging en een ommekeer van rente-betalingen naar rente-inkomsten leidt dit tot een spectaculaire stijging in netto-inkomen. De samengestelde gemiddelde groei van de winst zal in bovengenoemde periode meer dan 90 procent bedragen.
Volgens ING Barings zal de halfgeleider-industrie de komende vier jaar behoren tot de sterkst groeiende sectoren. Aangezien het ook in de voorzienbare toekomst niet mogelijk zal zijn halfgeleiders te maken zonder wafer steppers te gebruiken, blijven deze apparaten van vitaal belang.
Cyclische markt
Historisch gezien is de markt waarin Asml zit, zeer cyclisch. Omzet en winst hebben altijd sterk gefluctueerd. Jaren van sterke groei worden gevolgd door periodes van stagnatie. Hoewel een terugval van de vraag voorlopig niet wordt verwacht, blijft de markt altijd een cyclisch karakter houden. Het grootste probleem waar Asml momenteel mee worstelt, is de toelevering van lenzen. Hoewel leverancier Zeiss haar uiterste best doet om de produktie op te voeren, blijft dit het knelpunt voor de komende tijd.
ING Barings geeft een koopadvies voor de aandelen Asml. Daarbij wordt rekening gehouden met het cyclisch karakter van de markt en de mogelijkheid dat Philips weer een blok aandelen verkoopt. De beursanalisten Eric de Graaf en Steven Vrolijk vinden de huidige koers te laag, gelet op Asml’s comfortabele en unieke positie in een snelgroeiende markt. Corr.