DEN HAAG – Het nationaal Aktieprogramma Elektronische Snelweg loopt redelijk. In grote lijnen ligt de uitvoering van het programma op schema. De liberalisering van de telecommunicatie- en mediamarkt is in volle gang.
Dit blijkt uit een voortgangsrapportage van minister Wijers (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. In 1998 moet de herziene Wet op de Telecommunicatievoorzieningen klaar zijn. Deze voorziet in de volledige vrijmaking van de telecommunicatie-markt. In het komende voorjaar zullen de uitgangspunten hiervoor worden vastgesteld. De liberalisering van de Mediawet moet in 1997 zijn afgerond.
De ministeries die zijn betrokken bij het Aktieprogramma hebben tot nog toe acht voorbeeldprojecten in gang gezet. Financiën werkt aan een snellere en betere afhandeling van belastingprocedures. Een gemeenschappelijk voorlichtingsloket moet de bereikbaarheid voor de burgers verbeteren. Bovendien werkt Binnenlandse Zaken aan het Overheidsloket 2000. Burgers zullen straks via een virtueel loket kunnen worden geholpen. Landbouw wil via een elektronische proeftuin voor onderwijsvernieuwing en kennisinnovatie de kennis binnen een regio ontsluiten. Het CBS is bezig de aanlevering van statistische gegevens door bedrijven langs elektronische weg te laten lopen.
Kansrijke projecten
Naast deze voorbeeldprojecten zijn ook tien projecten als kansrijk aangemerkt. Deze en nieuwe projecten kunnen in het komende najaar opnieuw in aanmerking komen voor de status van voorbeeldproject. De vier ministeries die verantwoordelijk zijn voor de realisatie van de elektronische snelweg, hebben intussen een aanvang gemaakt met gezamenlijke experimenten op het gebied van e-mail, overheidsinformatie-winkels, telewerken en videoconferenties.
Ook in het bedrijfsleven vindt de elektronische snelweg weerklank. Volgens Wijers wordt hard gewerkt aan de versnelde totstandkoming ervan. Een consortium van ondernemingen gaat zorgen voor de verbetering en interconnectie van de infrastructuur. Begin dit jaar moet dit infrastructuur-platform van start gaan. Als tweede komt er een dienstenplatform. Daar gaat het vooral om kennisuitwisseling en afspraken over beschikbare technologieën.
De financiering van het Actieprogramma vergt dit jaar 30 miljoen gulden. Twee derde van het geld gaat naar een nieuwe regeling waarin aan bedrijven risicodragende kredieten voor de ontwikkeling van nieuwe elektronische diensten kunnen worden verleend. Indiening voor de eerste periode sluit in juni dit jaar. Voor de openbare sector projecten en voor allerlei bijkomende activiteiten zoals een promotiecampagne in het midden- en kleinbedrijf is in totaal 10 miljoen gulden beschikbaar. Corr.
Vaart in loketten
Met name achter de elektronische loketten van de overheid zit enige vaart. De gemeente Amsterdam denkt al in de loop van dit jaar een elektronisch loket te openen voor het midden- en kleinbedrijf. Deze ondernemers kunnen daar terecht voor al hun vergunningen. Ook krijgt de hoofdstad een elektronische klachtenlijn. Kritiek op gemeentelijk handelen kan dan gemakkelijker worden behandeld. Tenslotte is de gemeente van plan op diverse plekken terminals te plaatsen waar buurtbewoners kunnen reageren op plannen in hun wijk.
Deze voornemens staan genoemd in het werkplan Amsterdam Netwerkstad. Telewerken en teleleren zullen in de toekomst extra nadruk krijgen. Het streven is alle leerlingen over krap tien jaar een eigen PC in de klas te geven. Jan Willem Tellegen, voorzitter van de Amsterdamse Telematica Raad, heeft het werkplan aangeboden aan wethouder Jikkie van der Giessen (D66).