Een investeringsmaatschappij zou bereid zijn vijf miljoen euro in Greenclouds te steken. Dit Rotterdams softwarebedrijf levert een platform waarbij het computercapaciteit die ict-bedrijven in hun datacenters over hebben, afneemt, bundelt en aanbiedt in de cloud. Met het extra kapitaal wil Greenclouds zijn platform gaan aanbieden in andere landen, zoals Zwitserland en Rusland en op termijn Frankrijk en Groot-Brittannië. Dit meldde het bedrijf op de vakbeurs CeBIT, waar het een van de finalisten is van de wedstrijd CODE_n13.
Greenclouds heeft het afgelopen jaar intensief gezocht naar een durfkapitalist, tot in Silicon Valley aan toe. Volgens welingelichte bronnen zou het Franse Aster Capital bereid zijn kapitaal te verschaffen waarmee het bedrijf zijn brokerplatform als een hub ook in andere landen kan aanbieden, zoals Rusland en Zwitserland. Greenclouds wil geen namen noemen, maar zegt wel in onderhandeling met een investeerder te zijn.
In Rusland is de vraag naar computercapaciteit fors groeiend en Zwitserland wil zich naar analogie van zijn bancaire rol ontwikkelen tot het land waar de veiligste datacenters staan. Daar gebeurt momenteel veel op datacenter-gebied, licht marketing manager Rob Rijkhoek toe. In een later stadium wil het bedrijf ook actief worden in Frankrijk en Groot-Brittannië.
In Nederland zoekt het bedrijf ook naar uitbreiding. Aan datacenterexploitanten die hun overcapaciteit ter beschikking stellen worden wel eisen gesteld, zoals hardware die niet ouder is dan drie jaar, het gebruik van een hypervisor (VMware), het voldoen aan bepaalde standaarden en certificeringen, zoals ISO27000, en het willen sluiten van meerjarige overeenkomsten.
Tariefstelling
In Nederland tapt het cloudplatform van zeven datacentra ongebruikte computercapaciteit af. Partners zijn KPN, Datacenter Group en Equinix. De overbodige computercapaciteit komt in een pool terecht en de partners krijgen betaald wanneer hun capaciteit wordt afgenomen. Klanten zijn bijvoorbeeld Imtech en TomTom, maar ook een clouddienstverlener als Jitscale die met Greenclouds Infrastructure as a service (Iaas) aanbiedt. Omdat er op de markt geen duidelijke tariefstelling voor computercapaciteit bestaat, heeft Greenclouds een eigen rekenmodel opgezet waarbij het tarieven vaststelt aan de hand van drie factoren: cpu, geheugen en opslag.
Hubs
Volgens Rijkhoek wijzen onderzoeken uit dat slechts 6 tot 12 procent van de computercapaciteit in datacentra daadwerkelijk wordt gebruikt. Veel rekencapaciteit blijft dus ongebruikt, ondanks de groei van virtualisatietechnologie. Dat heeft naast dat er nog veel verouderde datacentra operationeel zijn in de wereld te maken met het inbouwen van zekerheid. Datacenterexploitanten willen piekmomenten altijd kunnen opvangen om te voorkomen dat de websites van hun klanten plat gaan. Omdat het dataverkeer groeiende is, groeit de overcapaciteit mee om een plotselinge hoge piek in gebruik aan te kunnen.
Greenclouds is in 2009 gestart met het bouwen van een softwareplatform om te handelen in computercapaciteit. Eind 2011 is het bedrijf live gegaan. Voor de bouw van het softwareplatform heeft Greenclouds een beroep kunnen doen op de innovatieregeling Wbso en het Innovatiekrediet van het ministerie van Economische Zaken. ‘Uiteindelijk willen we in meerdere landen hubs openen, waarbij ons platform fungeert als een exchange, een marktplaats waar computercapaciteit wordt ingekocht en verkocht’, stelt Rijkhoek.
CODE_n
Greenclouds behoort tot een van de vijftig startups en jonge bedrijven die de finale hebben bereikt van CeBIT-wedstrijd CODE_n13. Deelnemende bedrijven moesten een business model insturen voor duurzame digitale energieoplossingen. De vijftig finalisten mogen hun oplossingen deze week presenteren in Hal 16 van de CeBIT. Donderdagavond 7 maart 2013 worden de winnaars bekend gemaakt. Er vallen twee hoofdprijzen te winnen van elk vijftienduizend euro en een sponsorprijs van tienduizend euro.